ProgrammaUitslagenTrainingenAfgelastingen

Heerlijke revanche oranje onder 19 en verplettert Tsjechië met liefst 5-1 (Update met foto's)

Algemeen

Het zat ze dwars, die 4-1 nederlaag tegen Engeland van afgelopen woensdag. En dus kwam er een heerlijke revanche. Met liefst 5-1 zette het Nederlands elftal onder 19 jaar zaterdag in Uden de leeftijdsgenoten uit Tsjechië opzij.

Bron Ons Oranje

"Het was 75 minuten lang echt genieten", zei coach Maarten Stekelenburg over het wervelende optreden van zijn manschappen op het complex van UDI'19. "Vanaf het begin stond het goed, hadden we controle en speelden we met ontzettend veel energie. En daarmee creëerden we ook een rits kansen."

Die leverden vijf fraaie Oranjetreffers op. Geen intikkertjes of mazzeltjes. Nee, vijf uitgespeelde doelpunten waar een goede aanvalsopzet aan vooraf ging. Zoals de openingsgoal van Orkun Kökcü na tien minuten. Een dubbele één-twee van Mo Ihattaren met eerst Kökcü en daarna Redan belandde uiteindelijk precies voor de voeten van de diepgegane Kökcü: 1-0.

Drie debutanten

Een lekkere start voor Onder 19, dat na de openingstreffer eenmaal de Tsjechen dreigend zag worden, maar de in het Oranjeshirt debuterende FC Emmen-keeper Kjell Scherpen kwam als winnaar uit de één-tegen-één situatie. Naast Scherpen speelden ook Sepp van den Berg (PEC Zwolle) en Ludovit Reis (FC Groningen) voor het eerst in het oranje.

Een mooie debuut dag voor dat trio, want Onder 19 sloeg aan het eind van de eerste helft flink aan het scoren. In de laatste tien minuten was het raak voor achtereenvolgens Mo Ihattaren (rebound), Juan Familia-Castillo (liftje over de keeper) en Daishawn Redan (kopbal bij eerste paal uit een corner). 

Familia-Castillo als linksback

De rol van Familia-Castillo was wel opvallend. Voorheen speelde het talent van Chelsea voornamelijk als linksbuiten, maar Stelekenburg had hem voor deze oefeninterland als aanvallende linksback geposteerd. "Hij gaf het team daarmee geweldige aanvallende impulsen, zeker omdat Myron Boadu vaak naar binnentrekt. Ik was heel nieuwsgierig hoe Juan zou omgaan met de verdedigende discipline. Vandaag deed hij dat uitstekend."

Ook de vijfde treffer, halverwege de tweede helft, was om van te smullen. Vanuit het middenveld stuurde Kökcü met een steekbal achter de verdediging Boadu weg en diens voorzet werd door Redan bij de tweede paal scherp afgerond. "Ja, het waren echt mooie goals. Genieten", herhaalde Stekelenburg nog maar eens."

Creativiteit en scorend vermogen

Hier kunnen we, met het oog op de EK-kwalificatie in oktober, goed verder op bouwen.

Om de enige tegentreffer, pal voor tijd, maalde dan ook niemand in het Brabantse Uden. "Het zakte wat weg in die slotfase, maar daarvoor deden we het gewoon erg goed", aldus Stekelenburg. "Vooraf wisten we dat we bij de Tsjechen vooral beducht moesten zijn voor hun snelle omschakeling. Zorgen dat we die counter controleerden. Dat ging uitstekend, omdat we in balbezit erg solide waren. En voorin lopen bij ons jongens die erg dreigend zijn en het verschil kunnen maken. Veel creativiteit én scorend vermogen bij alle drie".

Met de 5-1 zege spoelde Onder 19 de vieze smaak van de nederlaag (4-1) afgelopen woensdag in Engeland enigszins weg. Weliswaar stond daar een andere formatie in het veld. "In Engeland waren we nog niet klaar voor het niveau dat daar gevraagd werd. Vandaag zat het beter in elkaar en speelden we beter. Hier kunnen we, met het oog op de EK-kwalificatie in oktober, goed verder op bouwen."

Statistieken

Wedstrijd
Nederland - Tsjechië 5-1 (4-0).

Scoreverloop
10. Orkun Kökcü 1-0; 35. Mohammed Ihattaren 2-0; 43. Juan Familia-Castillo 3-0; 45. Daishawn Redan 4-0; 66. Daishawn Redan 5-0; 85. Vaclav Mika 5-1.

Opstelling
Scherpen, Geertruida, Sepp van den Berg (75. Timber), Pierie (75. Daverveld), Familia-Castillo, Reis, Davy van den Berg, Kökcü, Ihattaren (75. Aboukhlal), Redan, Boadu (75. Ter Haar).

Foto's met dank aan Wim de Pree

 

Deel dit artikel

Advertentie
Deze site is ontwikkeld door ID and more.

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer info op Cookies en Disclaimer.