ProgrammaUitslagenTrainingenAfgelastingen1
UDI19
CSU

Knokkend Vrouwen Onder 19 opnieuw naar EK

Algemeen

Het was op het tandvlees, maar het lukte!

Opnieuw gaat Vrouwen onder 19 komende zomer strijden om de Europese titel. Dankzij een zwaarbevochten 2-1 zege op IJsland schaarde de ploeg zich onder de acht beste landen van het continent. Daarmee is Onder 19 inmiddels een vaste waarde in de top-8 van Europa.

Bron: Ons Oranje; Foto's gemaakt door Wim de Pree

Dit was een echte finale. En precies zo moet je finales ook spelen.

Voor het vierde jaar op rij is het Nederlands elftal onder 19 jaar van de partij op de Europese eindronde. Nadat de generatie van onder anderen Vivianne Miedema en Jill Roord in 2014 in Noorwegen de allereerste internationale hoofdprijs in de historie van het Nederlandse vrouwenvoetbal veroverde, ging het in het jaar daarna in de kwalificatie mis. Sindsdien miste Onder 19 onder leiding van KNVB-coach Jessica Torny geen eindronde meer.

In Uden, waar gastheer UDI'19 volgende maand het honderdjarig bestaan viert, hadden de Oranjetalenten in het afsluitende duel met IJsland aan een punt genoeg om de kwalificatiegroep te winnen. Alleen maakten ze vooraf kenbaar dat ze vol gas zouden geven. Onder het motto: we kunnen niet anders. Aanvallen zit nu eenmaal in het dna van het Nederlands voetbal.

Benauwde beginfase

Maar ook al waren de intenties goed, meteen in de beginfase kreeg de ploeg al twee flinke speldenprikken te verduren. Al in de 1e minuut maaide een IJslandse aanvaller in kansrijke positie finaal over de bal, waarna keeper Daphne van Domselaar zich vijf minuten later maximaal moest strekken om een lob over de lat te tikken.

Pas in de 20e minuut liet Onder 19 een redelijk vlot lopende aanval over de mat rollen. Met maximaal resultaat nadat op de linkerflank de vrij staande Kirsten van de Westeringh werd gevonden. En of het nu een verdwaalde voorzet of een bewuste actie was, haar inzet vloog over de IJslandse goalie en belandde tegen de touwen: 1-0.

Een treffer die letterlijk en figuurlijk uit de lucht kwam vallen, maar wel voor een enorme ontlading aan Oranjezijde leidde. De ploeg besefte dat het nauwelijks recht op de voorsprong had. Het middenveld zocht driftig naar controle, maar vond die niet omdat het fel op de huid werd gezeten. In balbezit was Nederland vooral slordig en onnauwkeurig.

Wakker geschud

In de tweede helft maakten de Oranjetalenten een valse start toen linksback Gunnlaugsdottir na een afgeslagen corner op avontuur ging en Romée Leuchter in de achtervolging aan de noodrem trok. De toegekende penalty werd door Johannsdottir feilloos benut. Een tegenvaller, maar Onder 19 werd wel wakker geschud en gooide er nog een extra portie inzet tegenaan. Knokken en overleven, werd het devies voor het restant van de wedstrijd.

Een mentaal gevecht dat door de Oranjetalenten met verve werd gewonnen. Sterker, naarmate de tijd verstreek gingen ze steeds beter voetballen. Ook in het laatste kwartier bleven ze eenvoudig overeind door vooruit te blijven spelen. De beloning volgde drie minuten voor tijd toen invaller Jill Baijings de bal kreeg aangespeeld, wachtte en om zich heen keek, om vervolgens van afstand hard raak te schieten: 2-1.

Beloning voor Baijings 

"Dit was een echte finale", reageerde een dolgelukkige coach Jessica Torny na afloop. "En precies zo moet je finales ook spelen. Door te knokken. Het is mooi dat we hem dan winnend afsluiten. We kregen wel een waarschuwing in de beginfase, maar daar werd ik niet nerveus van. Verdedigend was het goed, alleen moesten we wel kansen gaan creëren. Extra mooi dat Jill Baijings de winnende scoort na haar pech vorig jaar", doelde Torny op de kruisbandblessure die de middenvelder vorig jaar het EK onder 17 kostte.

Voor Onder 19 wacht nu de voorbereiding op de eindronde in Schotland, in juli. Torny: "Op het EK ligt alles open, wat mij betreft. Ook wij maken daar kans, maar laten we eerst de loting afwachten. Eerder dit jaar in La Manga hebben we bijna alle landen wel gezien of zelf tegen gespeeld. We zullen zien. In ieder geval gaan we gewoon lekker door met deze groep."

EK in Schotland

Het EK vindt van 16 tot en met 28 juli in Schotland plaats. Het gastland is automatisch van de partij. Naast Nederland kwalificeerden deze week ook Duitsland, Spanje, Frankrijk, Noorwegen, België en Engeland zich voor de eindronde. Volgende week, dinsdag 16 april, volgt de loting in Glasgow. Het EK is tevens het kwalificatiemoment voor het wereldkampioenschap onder 20 jaar.

Dank

UDI'19 vond het leuk dat de EK-kwalificatie wedstrijden voor Vrouwen Onder 19 o.a. bij UDI'19 werden gespeeld. Het was een perfecte organisatie en een prima samenwerking tussen KNVB, EUFA officials, de vereniging UDI'19 met haar medewerkers/vrijwilligers. Én iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen aan het succes om de Oranje Vrouwen onder 19 naar de Europesche Kampioenschappen in Schotland te kunnen laten deelnemen. Wij wensen de Oranje Vrouwen Onder 19 alle succes toe.

Deze site is ontwikkeld door ID and more.

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer info op Cookies en Disclaimer.