ProgrammaUitslagenTrainingenAfgelastingen5
UDI19
CSU

Speleregelavond bij UDI'19 was nuttig èn leerzaam

Algemeen

Donderdag jl. (07-02) organiseerde de scheidsrechterscommissie een spelregelavond voor de clubscheidsrechters en overige belangstellenden bij UDI’19/CSU.

Peter Teunisz van de COVS ondervroeg een twintigtal belangstellenden aan de hand van verschillende spelsituaties / videobeelden over de regels van het spel. Zo kwamen de buitenspelsituaties voorbij en werd er uitgebreid gediscussieerd over de verschillende strafmaten.

Het onderscheid tussen onvoorzichtig, onbesuisd en buitensporig en de gevolgen voor de sanctie (geen kaart, gele kaart, rode kaart) leidden tot levendige uitwisseling van standpunten en gaven een goed houvast om gezamenlijk dezelfde regels op een juiste manier toe te passen en te interpreteren.

Om een aantal recente VAR-momenten aan te halen: De actie van Lamprou tegen Lammers (Ajax-Heerenveen) was onbesuisd en volgens de regels strafschop voor Heerenveen en gele kaart voor Lamprou. De actie van Dumfries tegen Gustafson (Utrecht - PSV) was onvoorzichtig en volgens de regels strafschop voor Utrecht en geen kaart. De actie van Toornstra tegen De Jong (Ajax - Feyenoord) was buitensporig en volgens de regels een rode kaart. Het ontnemen van een scoringskans, zoals de Ligt tegen PEC Zwolle, is volgens de regels ook een rode kaart.

Aan de hand van vele situaties en voorbeelden, waarvan enkelen hier vernoemd ter beeldende illustratie, proberen we ons arbitrage team up to date te houden. Na de spelregelquiz in oktober t.t.v. uitreiking van het ARAG Fair Play certificaat was dit een mooi en geslaagd vervolg. In de toekomst zeker voor herhaling vatbaar, ook voor spelers en/of coaches, maar ook voor ouders die wedstrijden van hun kind als arbiter bij de kleinste jeugd of als assistent-scheidsrechter (“grensrechter”) begeleiden.

Mochten teams of andere groepen geïnteresseerden hier in de toekomst behoefte aan hebben dan kunnen ze dat per mail kenbaar maken aan Sportenmaatschappij@udi19.nl

 

 

Deze site is ontwikkeld door ID and more.

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer info op Cookies en Disclaimer.