Nederland zuchtte op de eerste tropische dag van het jaar. Voor de voetballers van de Salomonseilanden was het eindelijke lekker weer. Voor de voetballers van het nationale elftal van de Salomonseilanden was het drie weken geleden wennen aan de kou in Nederland toen ze hier aankwamen voor een trainingskamp. Zondag, op de laatste dag van de voorbereiding van het elftal op de Pacific Games, werd het tropisch warm. Precies zoals ze op de Salomonseilanden gewend zijn. Toch werd de wedstrijd tegen UDI'19 vanwege die warmte ingekort tot 2 x 35 minuten.

Drie weken geleden kwam het nationale elftal van Salomonseilanden, met de Nederlandse bondscoach Wim Rijsbergen, naar Nederland voor een trainingskamp. Het elftal met de bijnaam De Bonitos versloeg onder meer tweede divisionist AFC, won van VOAB, verloor van RCL in Leiden en sloot de reeks oefenwedstrijden zondagmiddag af tegen hoofdklasser UDI’19 met een 1-1 gelijkspel..

Jeugd

Voor aanvang van de semi-interland kwamen een aantal spelers van de Salomonseilanden en UDI'19 al in actie tegen een grote groep jonge voetballers van de JO8 en JO9 van UDI. De jeugd speelde twee keer tien minuten tegen de internationals. "Dat kwam mooi samen met het Weekendkamp dat we nu bij de club hebben“, zei Léon de Beer van UDI. “Vandaag is de laatste dag van het kamp en sluiten we af met een bijzondere wedstrijd. Want wie kan nou zeggen dat hij tegen de Salomonseilanden heeft gespeeld. Het is natuurlijk allemaal voor de lol, maar we pakken het toch serieus aan. Met na afloop voor alle jeugdspelers een poster van het elftal van de Salomonseilanden".

Wedstrijd in ontspannen sfeer

Na de happening tegen de jeugd gaan de spelers van de Salomonseilanden beginnen aan hun warming-up. Eerst werden de spelers voorgesteld en luisterden ze naar de volksliederen. Ook was er een afscheid van de elftalmanager Paul Langenhuijzen en van buschauffeur Johnny van der Kruijssen (laatst genoemde blijft volgend seizoen betrokken bij de begeleiding van UDI 1) beiden kregen naast mooie woorden van voorzitter Ben Tuithof ook een leuke bos bloemen als dank.

UDI had een representatief elftal met 3 aanvullingen van het 2e elftal en 3 spelers O19, zij zorgden voor een goede tegenstand. De trainer van de Eeuw Harry Blokhuis nam de honneurs waar i.v.m. afwezigheid van Stefan Hoogsteder. De gasten lieten meteen zien technisch begaafde spelers te zijn, wel balverliefd en dreven hun dribbels en acties erg lang door. In hun voorhoede hadden zij enkele bekwame spelers die voor UDI’19 wel een aanwinst zouden zijn. Gescoord werd in de eerste helft, was het in de 28e minuut uitblinker Benjamini Totori die een goed doelpunt scoorde. In de 33e min. zorgde Raoul Oomen voor de gelijkmaker.
In de tweede helft werden Randy Hofmeijer en Joep van Geelkerken uitgezwaaid, zij waren al even opgehouden echter in deze bijzondere wedstrijd namen zij officieel afscheid als speler van UDI 1. Wij willen graag Randy en Joep bedanken voor hun inzet die zij jarenlang getoond hebben in het vaandelteam. Verder werd de tweede helft in een ontspannen sfeer uitgespeeld, weinig hoogtepunten al moest de UDI-keeper Verhoeven enkele keren knappe reddingen brengen. Na 70 minuten floot scheidsrechter Dekker voor de laatste keer en eindigde de wedstrijd in 1-1 stand  welk reeds met de rust was bereikt.

Zang en dans

Op de Salomonseilanden maakt dansen en zang een belangrijk deel uit van de cultuur. Na de wedstrijd vond er een traditionele dansvoorstelling plaats in de kantine, waarbij enkele spelers hun danskunsten vertoonden. Het was een gezellige boel waar De Bonitos zichtbaar van genoten en de aanwezigen flink meeklapten op de maat van de muziek. Al bij al een leuke en bijzondere voetbalmiddag.