ProgrammaUitslagenTrainingenAfgelastingen2

Vrouwen Onder 19 boekt monsterscore tegen Albanië op sportpark Parkzicht

Algemeen

Het Nederlands elftal voor vrouwen onder 19 jaar heeft woensdag, in de eerste kwalificatiewedstrijd voor het EK 2019 in Schotland, een monsterscore geboekt tegen de leeftijdsgenoten uit Albanië.

Na 90 minuten gaf het scorebord op Sportpark Parkzicht in Uden 12-0 aan, een uitslag die volgens coach Jessica Torny nog veel hoger had kunnen zijn.

Bron: Ons Oranje

Zoals verwacht liet Albanië de bal aan Nederland, maar het elftal van Torny wist de 95% balbezit in de eerste helft niet om te zetten in doelpunten. Torny: "Ik denk dat we voor rust wel tien goede kansen gecreëerd hebben, maar we waren te slordig voor het doel." Kerstin Casparij brak uiteindelijk in de 43e minuut de ban, waarna Jonna van de Velde nog geen twee minuten later voor de 2-0 ruststand zorgde.

Zeven minuten, vijf goals

Tijdens de rust wees Torny nog maar eens op de vrijheid die de middenvelders van Oranje tussen de Albanese linies genoten. Dat advies bleek niet aan dovemans oren gericht. De bal werd sneller - en ook zorgvuldiger - naar voren gespeeld en dat leverde al snel resultaat op. Binnen zeven minuten voerden achtereenvolgens Romee Leuchter (49e en 51e minuut), Casparij (52e minuut), Naomi Hilhorst (54e minuut) en opnieuw Casparij (55e minuut) de score op naar 7-0. Daar waar Albanië Nederland in de eerste helft nog heel soms onder druk probeerde te zetten, was daar in de tweede helft geen sprake meer van. Het team trok zich terug op eigen helft en beperkte zich tot tegenhouden. Zelfs dat bleek överigens teveel gevraagd. Vrouwen onder 19 liep via treffers van Lieske Carleer, Chasity Grant, Kirsten van de Westeringh en Romee Leuchter (2) verder uit naar 12-0. Torny: "De meerwaarde van dit soort wedstrijden is voor ons niet heel groot. Enige voordeel is dat je hier - zonder schade - kunt leren van foutjes die tegen goede tegenstanders fataal kunnen zijn en dat ik de mogelijkheid heb om iedereen speeltijd te geven. Tegen Wit-Rusland spelen we waarschijnlijk met een heel ander elftal dan vandaag."

Verder verloop toernooi

In het andere duel in groep 10 won Polen met 2-0 van Wit-Rusland. Komende zaterdag neemt Nederland het in Groesbeek op tegen Wit-Rusland, de wedstrijd op Sportpark Zuid begint om 16.00 uur. Bij UDI’19 wordt om 12.00 uur gespeeld de wedstrijd Polen – Albanië gespeeld.