ProgrammaUitslagenTrainingenAfgelastingen5
UDI19
CSU

Vrouwen Onder 19 sluit kwalificatieronde af met zege!

Algemeen

De druk was er al een beetje vanaf. Vrouwen onder 19 was na de simpele zeges op Albanië (12-0) en Wit-Rusland (4-0) al zeker van de volgende EK-kwalificatieronde, maar wilde het minitoernooi goed afsluiten.

Dat lukte! In Uden werd Polen met 3-0 opzij gezet. Lynn Wilms en Joëlle Smits scoorden in de openingsfase, Kerstin Casparij sloot de rij in de slotminuten. Te weinig doelpunten gezien het spelbeeld.

Drie keer over de middenlijn

Dit Vrouwen onder 19 had er last van. Als een hinderlijke vlieg die maar om je oren blijft zoemen. Ook Polen, het op papier sterkste team in deze kwalificatiegroep, had geen enkele intentie om ook maar enigszins in de buurt van het doel van Daphne van Domselaar te komen. "Ze zijn maximaal drie keer over de middenlijn gekomen. In de gehele wedstrijd, ja. Hun spits stond continu halverwege de eigen verdedigingshelft geposteerd", illustreerde Onder 19-coach Jessica Torny het 'wedstrijdje eenrichtingsverkeer'.  

Het zijn echter feiten en omstandigheden waar Nederlandse ploegen - ook bij de jeugd groeiend naar Europees topniveau - tegenwoordig mee te maken hebben. En om daar goed mee om te gaan, daarvoor moet de huidige generatie van Onder 19 nog stappen maken, concludeerde Torny. "We missen nog het geduld en de creativiteit om het even anders te doen dan normaal. Variëren, hoog tempo spelen, vrijkomen tussen de linies en dan vooral nauwkeurig zijn. Als er zo weinig ruimte is, moet alles perfect kloppen. En dat was vanavond niet altijd het geval."

Sterk begin

Tot frustratie van de ploeg zelf. De meiden waren niet tevreden over hun eerdere optredens op dit eerste EK-kwalificatietoernooi - de tweede helft tegen Albanië uitgezonderd - en hadden zichzelf de druk opgelegd het tegen Polen beter te doen. Dat lukte in de openingsfase uitstekend, met twee goede, uitgespeelde treffers van Lynn Wilms en Joëlle Smits: 2-0 binnen negen minuten.

Daarna kwam de klad erin. De ploeg acteerde veel te statisch en had moeite om tempo te spelen. Pas twee minuten voor tijd zorgde Kerstin Casparij voor de derde treffer van de avond. Een te magere oogst. "Het enige voordeel van dit soort wedstrijden is dat iedereen een kans krijgt wat betreft speelminuten", aldus Torny. "Qua individuele kwaliteiten zit het wel goed. De selectie is erg breed en kwalitatief is het een echt goede groep. Maar het moet nog wel een team worden."

Dank

UDI’19 kreeg de complementen van de UEFA afgevaardigden & KNVB, deze dank wil UDI’19 ook overbrengen naar hen die op enigerlei wijze er aan hebben meegewerkt om dit EK-kwalificatietoernooi tot een succes te maken.

Foto's met dank van Wim de Pree

Deze site is ontwikkeld door ID and more.

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer info op Cookies en Disclaimer.