ProgrammaUitslagenTrainingenAfgelastingen
UDI19
CSU

Vrouwen onder 19 vol op EK-koers na zege op Rusland; dinsdag ontknoping!

- Algemeen

"Lelijke wedstrijden moet je ook winnen", luidde de even simpele als trefzekere conclusie van Jessica Torny, coach van Vrouwen onder 19. Ondanks een vliegende start boekte haar ploeg zaterdag in de EK-kwalificatie een magere 1-0 zege op Rusland. Dankzij een vroege goal van matchwinner Kirsten van de Westeringh.

Bron tekst: Ons Oranje en foto's Vrouwenvoetbalnederland 

Het was moeizaam, beaamde iedereen na afloop, maar die tweede zege van het toernooi zorgde er wel voor dat Oranje dinsdag aan een gelijkspel tegen IJsland genoeg heeft om komende zomer de koffers voor de eindronde in Schotland te kunnen pakken. En opnieuw tot de beste acht landen van Europa te behoren.

Furieuze start

Wie zaterdagmiddag iets te laat op Sportpark Parkzicht was gearriveerd, had het nakijken. Onder 19 ging furieus van start en kon na exact twee minuten en vijf seconden al Van de Westeringh in de armen vallen. Bij de eerste de beste goed uitgespeelde aanval was de linkerspits er als de kippen bij om bij de tweede paal een afgemeten voorzet van Romee Leuchter binnen te tikken: 1-0.

Tijd voor alle toeschouwers om er eens goed voor te gaan zitten in deze EK-kwalificatiewedstrijd. En met recht, want met nog geen tien gespeelde minuten op de klok had Lieske Carleer al koppend de lat te pakken en schoot Joëlle Smits oog in oog met de keeper te zacht in. Twee levensgrote mogelijkheden voor de Oranjetalenten om razendsnel te zorgen voor een heerlijk ontspannen middag in Uden. Niet dus.

Van Domselaar alert

Want toen de druk even van de ketel was, gaven de Russinnen meteen twee levensgrote waarschuwingen af. Inclusief sirene en zwaailicht. Gelukkig stond keeper Daphne van Domselaar beide keren stevig op haar post om het Russische geschut te elimineren. Ook de rest van de ploeg herpakte zich enigszins. Het leidde nog tot goede kansen van aanvoerster Marisa Olislagers (volley) en opnieuw Carleer (kopbal), maar aan de andere zijde ontsnapte Onder 19 toen Romy Speelman de bal van de lijn moest wegwerken.

Typerende momenten voor de wisselvalligheid van Onder 19 dat meer en meer tegen zichzelf aan het knokken was. "We misten creativiteit, waren te statisch en speelden te veel in één tempo. De ideeën waren er wel, maar het zag er allemaal niet al te flitsend uit. Het was gewoon matig", vond Torny. In de tweede helft veranderde daar nauwelijks iets aan. Met als enig verschil dat Nederland wel zo geconcentreerd was dat het Rusland niets meer cadeau gaf.

Solide na rust

Zelf kreeg de thuisploeg nog wel twee goede mogelijkheden om de score te verdubbelen. Smits kwam in de 58e minuut een kleine teen tekort bij een scherpe voorzet van Leuchter, terwijl rechtsback Lynn Wilms een kwartier later een vrije trap van collega-back Janou Levels centimeters over kopte. "Jammer, want bij de spelhervattingen had er vandaag ook meer ingezeten", vond Torny.

Ook in de slotfase kwam Onder 19 niet meer in problemen. Een deel van de blessuretijd wordt in de buurt van de cornervlag vakkundig weggespeeld. Seconden stelen. Gezien de flitsende openingsfase en de dotten van gecreëerde kansen was het onnodig geweest. "Ik was heel blij met dat vroege doelpunt van Kirsten. Daardoor zit je gewoon rustiger", aldus Torny.

"Maar los van het feit dat we niet goed hebben gespeeld, heb ik ook niet met samengeknepen billen zitten kijken. Lelijke wedstrijden moet je ook winnen. We hebben nu zes punten in deze kwalificatie en alles in eigen hand voor het duel met IJsland. Maar dinsdag zal er wel iets bij moeten. Creativiteit vooral."

Ontknoping dinsdag

Dinsdag strijden Nederland en IJsland onderling om het felbegeerde EK-ticket. Het beslissende duel
wordt op Sportpark Parkzicht in Uden - het complex van UDI'19 - gespeeld en begint om 19.00 uur.

Deze site is ontwikkeld door ID and more.

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer info op Cookies en Disclaimer.