ProgrammaUitslagenTrainingenAfgelastingen

Op 1 oktober jongstleden werd bij het IBN in Uden het symposium ‘G-sport = groeisport’ gehouden, onder het motto ‘nooit meer aan de zijlijn’. De avond was een groot succes, mede dankzij de inspirerende en enthousiaste verhalen van sprekers als Hans van Breukelen, onze eigen G-voetballers en Marcel van Herpen. De bijdrage van UDI’19 werd daarbij niet vergeten!

De avond begon direct met een knaller, in de vorm van een filmpje waarin Carla en Dennis het belang van sporten uitleggen. De vele aanwezigen keken aandachtig naar het filmpje, onder het genot van een kopje koffie of thee en een heerlijke brownie. Spreekstalmeester Paul Rüpp prees in zijn toelichting op het filmpje de wezenlijke bijdrage van UDI’19 in het hele verhaal. Zo gaf hij aan dat de UDI-spelers enorm zijn gegroeid door hun lidmaatschap van een club, door de goede begeleiding en de geweldige ervaring die zij opdeden op de Olympische spelen. Tijdens de officiële opening die daarop volgde gaf wethouder Ingrid Verkuijlen van de gemeente Uden aan dat ze dit initiatief zeer waardeert en erg blij is dat UDI’19 gemeente-breed sportverenigingen, scholen en bedrijven had uitgenodigd.

Hans van Breukelen
Wie kent hem niet, Hans van Breukelen? Hans gaf een leerzame, interactieve presentatie waarbij hij niet alleen over zijn rijke voetbalcarrière vertelde, maar ook iets prijsgaf over zijn privéleven. In een mooie anekdote vertelde hij onder meer wat het verschil was tussen René van der Gijp en hemzelf. Ook had hij een paar mooie boodschappen, zoals: “Ieder individu is anders en moet je anders benaderen”; “Wil je je verdiepen in iemands carrière, dan moet je eerst de mens leren kennen”, en “Coachen is zorgen dat een ander zichzelf begrijpt”.
Specifiek over het G-voetbal zei hij : “Er is geen verschil, wij zijn allemaal mensen”. Verder benoemde Hans twee categorieën mensen: de Dimmers ( Denken in Mogelijkheden) en de Dippers ( Denken in Problemen).

Interactie
In een gesprek met het publiek stelde Paul vragen over de  betekenis van sporten voor mensen met een beperking. Hierin werd duidelijk dat de ‘groei’ vooral te maken heeft met (het ontwikkelen van) zelfvertrouwen. Ook bij andere sportverenigingen wordt inmiddels gewerkt aan G-sport, onder meer bij De Keien Atletiek.

Marcel van Herpen
Marcels verhaal blonk uit in enthousiasme en humor. Een van zijn speerpunten was “een coach moet leuk zijn voor kinderen”. Kinderen presteren beter als ze een persoon om zich heen hebben die ze vertrouwen. Daarbij gaf hij het volgende voorbeeld: een kind functioneert niet bij zijn sport, maar wel op school. Vervolgens woont de leraar een aantal trainingen bij, waarbij de trainer in kwestie handvatten krijgt. Door zijn werkwijze aan te passen bouwt de trainer vertrouwen op bij het kind, verandert diens houding en draait hij nu mooi mee in het team.  
Een paar andere quotes: “Verandering van jezelf heeft effect op je omgeving”, en ”Plezier en presteren draaien om elkaar heen”.

Een belangrijke constatering van zowel Hans als Marcel is dat Nederlanders er altijd op zijn gericht het mindere/slechte te belichten, in plaats van dat ze de positieve elementen benoemen.

Nadat Paul de avond had afgesloten konden de aanwezigen onder het genot van een drankje volop napraten. Ook konden ze op de foto met Hans of Marcel en hun boeken kopen. Bij vertrek kreeg iedereen een leuke ‘goodiebag’ mee als dank voor hun aanwezigheid.

Via deze weg willen wij graag iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd aan het succes van deze avond!
 

Deel dit bericht

Actueel

Advertentie
Deze site is ontwikkeld door ID and more.

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer info op Cookies en Disclaimer.