ProgrammaUitslagenTrainingenAfgelastingen1

Terugblik op het EK-Kwalificatietoernooi Jongens Onder 17

Algemeen

De EK-kwalificatiewedstrijden Jongens Onder 17 zijn inmiddels gespeeld de balans is inmiddeld opgemaakt; Oranje O17 en Wales O17 hebben zich geplaatst voor de tweede kwalificatieronde die in maart gespeeld gaat worden. Daarna kwalificeren ze zich pas voor het EK.

De EK-kwalificatiewedstrijden Jongens Onder 17 zijn inmiddels gespeeld de balans opgemaakt. De landen die meededen aan het vierluik waren Nederland, Wales, Slovenië en Kosovo. De wedstrijden werden gespeeld op sportpark Parkzicht van UDI’19/CSU en sportpark De Wieen van sv Venray.

Wales opent toernooi tegen Kosovo in Uden

Woensdag 9 oktober jl. werd bij UDI’19 de wedstrijd Wales – Slovenië gespeeld. In een pittige wedstrijd wist Wales met 1-0 te winnen. Hiermee behaalde Wales de eerste drie punten voor het klassement. De andere wedstrijd Nederland – Kosovo eindigde in een 1-1 eindstand.

Oranje Onder 17 toont veerkracht en ontsnapt tegen Wales; zaterdag in Uden

Zaterdag 12 oktober jl. was het decor in Uden Nederland – Wales en deze wedstrijd was een spannende pot voetbal. Gefronste wenkbrauwen en verhitte discussies op de hoofdtribune van Sportpark Parkzicht in Uden. Wat gebeurt hier? Oranje onder 17, de Europees kampioen van de afgelopen twee jaar, zit diep in de problemen in deze eerste EK-kwalificatieronde.

Het is halverwege de wedstrijd en de spelers van Nederland en Wales zoeken de kleedkamer op. De gezichten van de Welshmen verbeten en vol vuur, terwijl bij de Oranjehemden de teleurstelling er van afdruipt. Een ongelukkige actie van aanvoerder Julius Dirksen vlak voor rust heeft Wales zojuist een strafschop opgeleverd, die feilloos is benut door Ryan Viggars.

Opluchting

Wordt het dan nog penibel deze middag in Uden? Mooi niet, denkt Yusuf Barasi als hij in de 79e minuut wordt weggestuurd door rechtsback Solomon Bonnah. In de loop besluit hij te schieten en met een verwoestende uithaal knalt de spits van AZ de bal via de onderkant van de lat in het vijandelijke doel: 2-1. "Ik had al oogcontact met Solo voordat hij die pass gaf. De bal stuiterde een beetje, dus het was nog best lastig om hem goed te raken. Maar hij zat er mooi in", lacht Barasi. "We zijn allemaal ontzettend blij met deze zwaarbevochten overwinning. Dat ik ook nog de winnende maak, is natuurlijk helemaal mooi."

De opluchting is levensgroot aan Oranjezijde, zeker als het in de slotfase nog enige benauwde momenten overleeft. Simons en Van Brederode kunnen het duel definitief beslissen, maar keeper Dani van den Heuvel houdt in blessuretijd de drie punten in handen met een goede save. "We kwamen nog goed weg", zag ook coach Mischa Visser. "Het waren een paar spannende minuten. Dus ja, we zijn zeker opgelucht."

Wales een maatje te groot voor Kosovo; dinsdag in Uden

Op ons eigen Sportpark Parkzicht stond de laatste kwalificatiewedstrijd voor spelers onder de 17 op het programma. Kosovo en Wales speelden bij in Uden. Na een kwartier spelen in de eerste helft viel er een situatie voor die de rest van de wedstrijd bepaalde. Liam Higgins van Wales was doorgebroken en werd naar de grond gehaald door een Kosovaar. Deze ontving een rode kaart en Kosovo moest het grootste gedeelte van de wedstrijd met een man minder zien te doen. Uit de daaropvolgende vrije trap was Wales al trefzeker. Matthew Baker kreeg de treffer achter zijn naam. Na de goal ging het hard. Bij de rust stond er een 3-0 stand op het scorebord. Marcus Dackers was verantwoordelijk voor de 2-0 en werd daarna gelijk naar de kant gehaald. Liam Higgins tekende nog voor de 3-0.

Na de rust hetzelfde speelbeeld. Wales had de bal, maar echt uitgespeelde kansen kreeg het net. Kosovo gaf niet op en tien minuten voor tijd maakte het via Dion Berisha de 3-1. Het geloof kwam terug bij de Oost-Europeanen. Een minuut na het doelpunt was Kosovo opnieuw gevaarlijk maar de inzet verdween net naast de goal. Twee minuten voor tijd werd het duel beslist. Een goed uitgevoerde aanval werd gekroond met de 4-1 door invaller Joshua Edwards.

Met deze uitslag verzekerde Wales zich van een plek in de volgende ronde net zoals Nederland onder 17 dat ook deed. Nederland speelde In Venray tegen Slovenië en wist met 1-0 te winnen.

Eindstand: 1. Nederland, 2 Wales, 3 Slovenië en 4 Kosovo

Slot:

De wedstrijden werden matig bezocht, een nadeel was het vroege tijdstip op woensdag (16.00 uur). Zaterdag met ons Oranje tegen Wales had een goede bezetting en de laatste wedstrijd op dinsdag jl. was de belangstelling niet zo groot. Wel een aardig toernooi waar zowel Nederland als Wales die deelnemen aan de EK Onder 17.
UDI’19 bedankt iedereen die een handje geholpen heeft om dit toernooi tot een succes te maken.