ProgrammaUitslagenTrainingenAfgelastingen1
UDI19
CSU

Beste leden, ouders/verzorgers en iedereen die UDI’19/CSU een warm hart toedraagt

Algemeen

We zitten inmiddels weer in Juli, na 2 gebroken seizoenen door de Corona crisis hopen we allen dat we vanaf september weer een “normaal” seizoen zullen krijgen. Ondanks dat we als grote vereniging het geluk hebben gehad om voor de jeugd toch nog een  acceptabel programma te kunnen aanbieden blijft gemis aan competitie tegen andere verenigingen voelbaar. De Regio Cup voor de jeugd was nog een mooie afsluiting van het voetbal seizoen en hoopvol kijken we uit naar seizoen 2021-2022.

Voor de senioren hebben we nog de Zomer Cup kunnen organiseren om nog iets van voetbal mogelijk te maken. Dit alles hebben we kunnen doen dankzij de medewerking van vele vrijwilligers die er voor gezorgd hebben dat alles binnen de geldende maatregelen georganiseerd kon worden.

Zonder vrijwilligers is er geen bestaansrecht voor een vereniging.

Helaas zien we nu ook dat juist het werven en binden van vrijwilligers een te groot probleem aan het worden is. In de organisatie lopen een aantal vrijwilligers op hun tenen om alles zo goed mogelijk en naar tevredenheid van een ieder  te regelen maar tegelijkertijd daarbij ook vaak tegen onbegrip aanlopen.

Soms komt dit door onbegrip wat voortkomt uit onwetendheid. Onwetendheid komt soms voort uit onvoldoende communicatie. Onvoldoende communicatie komt vaak voort uit tijdsgebrek wat veroorzaakt wordt door onvoldoende vrijwilligers……En zo is de cirkel rond. Geen excuus om goed te praten wat niet goed gaat maar wel om een oproep te doen aan iedereen om daar, waar mogelijk, een steentje aan bij te dragen om de vereniging draaiende te houden en samen met elkaar er voor te zorgen dat we een mooie, fijne, dynamische en vooral leuke vereniging blijven waar iedereen op zijn eigen manier en niveau graag komt.

Een jaarlijks terugkerend fenomeen is de spanning die ontstaat rondom de bekendmakingen van de nieuwe teams. Vaak is er tevredenheid, gelukkig maar, maar niet altijd. Met name rond de beschikbaarheid van trainers en leiders voor de recreatieve teams is de teleurstelling soms voelbaar. Want elk jaar zitten er een paar teams bij die nog niet direct voorzien zijn.

Dat leidt soms tot onbegrip. Regelmatig krijgen onze vrijwilligers te horen: ‘wij betalen contributie, de club moet ervoor zorgen dat het team van mijn zoon of dochter voldoende begeleiding heeft’.

Inderdaad, er ligt een inspanningsverplichting bij de vereniging om dat voor elkaar te krijgen. Maar het beeld is echt genuanceerder dan dat. De hulp van ouders/verzorgers is simpelweg onmisbaar om elk team van leiders en trainers te voorzien. 

De club doet er alles aan om mensen te zoeken die bereid zijn om een vrijwilligerstaak op zich te nemen. Als leider, als trainer, als assistent-scheidsrechter bij wedstrijden. Waar hulp nodig is qua technische kennis proberen we die aan te bieden. een vereniging staat of valt met de bereidheid van vrijwilligers om een handje mee te helpen. Of van een aantal ouders, grootouders of andere betrokken leden om samen een taak in te vullen. Zeker als blijkt als de club daar in eerste instantie niet in slaagt.

Dat is niet iets van nu; zo is het altijd geweest en zo zal het altijd blijven. En het geldt voor alle (voetbal-)verenigingen in heel Nederland. Wel merken we dat de vanzelfsprekendheid waarmee mensen vrijwilligerstaken op zich nemen steeds minder groot wordt. Dat is een maatschappelijke ontwikkeling, die iedereen zal herkennen en niemand individueel valt te verwijten. Tegelijkertijd vergroot het wel de problemen waarvoor we ons als club gesteld weten. 

Als UDI’19/CSU denken we continu na over manieren om mensen te stimuleren om zich in te zetten als vrijwilliger, in welke vorm dan ook. Het is de grootste uitdaging van bestuur en kader van deze tijd. Hebben jullie suggesties? Laat het ons weten.

Tegelijkertijd roepen we op om onze huidige vrijwilligers te respecteren en een constructieve houding aan te nemen als het bij sommige teams nog niet is gelukt om voldoende begeleiding te regelen. Het woord ‘vereniging’ zegt het al: we kunnen het alleen samen. 

Voor suggesties, aanbevelingen staan we uiteraard open en mocht u zelf, of iemand weten, die een steentje bij wil dragen om deel uit te make van onze vereniging als vrijwilliger dan horen we dat uiteraard graag. Doe dit vooral via voor u bekende personen en coördinatoren binnen UDI’19/CSU of stuur een berichtje naar algemeen@udi19.nl

Deze site is ontwikkeld door ID and more.

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer info op Cookies en Disclaimer.