ProgrammaUitslagenTrainingenAfgelastingen2
UDI19
CSU

Gemengd voetbal zonder grenzen bij UDI'19/CSU

Algemeen

Gemengd voetballen is bij UDI’19/CSU niet meer dan normaal. Er wordt goed gekeken naar wat de meest passende situatie is voor elke voetballer om het optimale uit zichzelf te halen. Zo is het gekomen dat 42 meiden met jongens voetballen in een gemengd team. Achttien meiden spelen in een selectieteam, waarvan er vijf actief zijn bij Onder 17-teams. “We doen wat het beste is voor onze meiden en jongens”, zegt Michel Theunisz, technisch coördinator vrouwen/meiden van de Brabantse club.

(Bron: KNVB)

Steeds meer clubs omarmen de principes van gemengd voetbal. Bij UDI’19 wordt, op de Onder 19 na, in elke leeftijdscategorie gemengd gespeeld. “Het is dat we op dit moment nog geen aanwas hebben voor de Onder 19, anders stonden we ervoor open om ook daar meiden mee te laten spelen met de jongens”, beweert Theunisz. “Het belangrijkste is dat we voetballers indelen op het niveau dat voor hen het beste is, ongeacht het geslacht. Dit doen we in samenspraak met de daarvoor verantwoordelijke functionarissen en de meiden zelf. In sommige gevallen kan dat betekenen dat we meiden met jongens indelen in een gemengd team, een andere keer is meetrainen of spelen met een senioren vrouwenteam een betere oplossing. We bekijken het per individu.”

Kansen aanreiken

Dat doet UDI’19 met verschillende technisch coördinatoren en een speciale ‘meidenscout’. Theunisz is samen met de coördinator vrouwen- en meidenvoetbal verantwoordelijk voor de teamindeling van de vrouwen- en meidenteams. Samen met de meidenscout, die de 42 meiden volgt die gemengd voetbal spelen, geeft Theunisz advies aan de jongensafdeling over de meiden waarvoor gemengd voetbal de meest passende speelvorm is. “Samen monitoren wij de ontwikkeling van alle voetballers binnen de club.”

Theunisz vervolgt: “Wij adviseren de meiden over wat wij voor hen de beste stap denk te vinden. In onze overweging nemen niet alleen de voetbalkwaliteiten mee, maar ook sociaal-emotionele aspecten. Niet elk meisje voelt zich prettig in een gemengd team of tussen oudere meiden. Het belang van de voetbalster staat voorop. Wij reiken hen de kansen aan, maar het is aan de speelster wat zij met die mogelijkheden doet.”

 

Gemengd voetbal zonder grenzen bij UDI'19/CSU

'Veel geleerd'

Voetbalster Sem van der Pas (16) is blij met de ontwikkelingen bij UDI’19. De speelster voetbalt in de Onder 17-2 en merkt dat gemengd voetballen positief bijdraagt aan haar voetbalontwikkeling. “Ik leer ontzettend veel”, belicht de middenvelder. “Het voetballen met jongens is een stuk sneller en fysieker. Hierdoor heb ik mij ontwikkeld in de handelingssnelheid en kan ik beter de duels aangaan.”

Volgens Van der Pas, die tevens het PSV-ontwikkelingstraject doorloopt, is de voetbalkwaliteit leidend bij het indelen van teams. “UDI’19 maakt geen onderscheid tussen jongens en meiden, maar kijkt naar de kwaliteiten. Zo zou het bij elke club moeten zijn. Het is daarna aan jezelf om je te bewijzen in het team. Maar dat geldt voor elke speler. Elk half jaar wordt er met de club geëvalueerd. We nemen door wat er goed gaat en waarin ik me kan ontwikkelen. Het omschakelen na balverlies kan nog beter.”

Risico te hoog indelen

Theunisz waarschuwt dat het te hoog indelen van voetbalsters risico’s met zich meebrengt. “We geven als technische coördinatoren een zo zorgvuldig mogelijk advies. Toch ontkom je er niet aan dat het advies niet altijd overeenkomt met de praktijk. Het is wel eens gebeurd dat we een meisje op een te hoog niveau hebben laten spelen. Dit kan het plezier en de ambitie van een speelster aantasten. Maar de voordelen van gemengd voetballen en het uitdagen van meiden wegen niet op tegen de enkeling die moeite heeft met de nieuwe omgeving. Door gezamenlijk overleg en tijdig ingrijpen kunnen we op basis van zorgvuldigheid mogelijke verkeerde inschattingen vooraf beperken en oplossen.”.

Van der Pas plukt de vruchten van de verhoogde weerstand. Ze hoopt zo lang mogelijk met en tegen jongens te voetballen. “Als blijkt dat een stap naar de Onder 19 op termijn het beste is voor mijn ontwikkeling, dan pak ik die kans met beide handen aan. We zullen vanzelf zien of het uitdagingen met zich meebrengt. Voorlopig leer ik nog het meeste van voetballen met en tegen jongens.”

Draagvlak

Een bepalende factor om het meiden- en vrouwenvoetbal binnen de club naar een hoger plan te tillen, is draagvlak binnen het bestuur. “Het bestuur van UDI’19 heeft de ambitie uitgesproken om het meiden- en vrouwenvoetbal verder te ontwikkelen en legde dit vast in het beleidsplan”, vertelt Theunisz. “Op die manier kun je altijd terugvallen op de gemaakte afspraken. De ambitie wordt bewaakt door de Hoofd Opleiding, die er samen met de coördinatoren voor zorgt dat de meiden en vrouwen echt een krachtige factor zijn binnen de club. Het heeft UDI’19 geholpen om de mogelijkheden voor meiden en vrouwen structureel te verbeteren.”

Klik op de onderstaande link voor de promofilm:

https://youtu.be/U0haAlAnEmI

 

 

Deze site is ontwikkeld door ID and more.

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer info op Cookies en Disclaimer.