ProgrammaUitslagenTrainingenAfgelastingen3
UDI19
CSU

UDI’19 viert 50 jaar vrouwenvoetbal; ‘we krijgen nu volop kansen’

Vrouwen

Bron: Dtv

De Udense voetbalvereniging UDI’19 vierde in 2019 groots het 100-jarig jubileum en nu is er weer feest, want de vrouwentak bestaat vijftig jaar. “Vrouwen voetbalden vroeger in shirts van de heren.

‘Hey! Kom eens kijken, er zijn vrouwen aan het voetballen!’ Zo’n uitroep van mannen hoor je nu nauwelijks meer langs de voetbalvelden, maar vroeger was dat wel anders. Ria Ceelen is ruim veertig jaar lid van UDI’19 en heeft met eigen ogen gezien hoe het vrouwenvoetbal door de jaren heen is veranderd.

Het vrouwenvoetbal bij UDI’19 ontstond in 1973 vanuit FC Iduna, de damesvoetbalvereniging vanuit het bedrijf Iduna dat onder andere beha’s en korsetten maakte. “Bij Iduna werd in de zomermaanden op een veldje getraind en in de wintermaanden werden in de kantine de tafels en de stoelen opzij geschoven. Dan werd daar gevoetbald.”

UDI’19 viert 50 jaar vrouwenvoetbal; ‘we krijgen nu volop kansen’

Wedstrijden werden gespeeld in voetbalshirts van de heren. “De vrouwen hadden zelf niets. Later hebben zij zelf hun shirts gekocht.” Verder weet Ceelen nog dat ze veertien jaar moest zijn om te mogen voetballen. “Nu voetballen meiden al als ze zeven of acht jaar zijn.”

Ook Kim Claassen, speelster van UDI’19 vrouwen 1, heeft het vrouwenvoetbal veel zien veranderen. “In het begin toen ik net begon werden we vooral achteraf op het veldje, wat niet het beste veld was, neergezet. Als we nu thuis spelen, mogen we op het hoofdveld spelen en als het regent mogen we op kunstgras. Nu worden we volledig geaccepteerd en we krijgen ook support vanuit UDI’19. We krijgen goede trainingen en hebben goede trainers en er zijn volop kansen.”

Door de jaren heen zijn er veel hoogtepunten geweest en de meest bijzondere zijn de kampioenschappen. In 1988/1989 was geloof ik mijn eerste kampioenschap. Dat was natuurlijk fantastisch, want toen voetbalde ik nog niet heel erg lang. Ik wist niet wat me overkwam, het was een geweldig feest!”, aldus Ria Ceelen.

Claassen herinnert zich het kampioenschap van 2019 nog. “In het jaar dat UDI’19 honderd jaar bestond werden wij kampioen. Dat was echt top, want dat was een week voordat het grote feest hier georganiseerd werd. De week erna hebben wij in de grote tent een huldiging gehad. Dat was echt de kers op de taart.”

De komende periode komen er vast en zeker een hoop hoogtepunten bij als UDI’19 begint met de jubileumactiviteiten vanwege het 50-jarig bestaan van het vrouwenvoetbal. De hoofdactiviteiten vinden plaats op zaterdag 24 juni. Dan is er een voetbaltoernooi en is er daarna een grote feestavond.

Bekijk ook het interview met Ria en Kim op de site van Dtv Nieuws.

Bekijk het interview

Deze site is ontwikkeld door ID and more.

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer info op Cookies en Disclaimer.