ProgrammaUitslagenTrainingenAfgelastingen4

Ajax deelt de lakens uit in de ArenA

Amsterdam, Donderdag 29 Oktober 1998
De droom van de regionale topper UD'19/Beter Bed duurde niet lang: elf minuten om precies te zijn. Toen stond in de Arena de 3-0 op het scorebord en was de wedstrijd geen wedstrijd meer. Wat bleef was een sportief kat-en-muisspel in de zestiende finale om de Amstel Cup tussen de landskampioen en de hoofdklasser in het amateurvoetbal uit district Zuid.

ElftalfotoEén van de hoogtepunten van een bijzondere avond: Ajax en UDI'19 poseren gezamenlijk voor de elftalfoto.

Foto's Gerard van Hees - gemaakt met Sony-apparatuur

Keeper de Laak keek vreemd op toen hij na afloop in de kleedkamer kwam. Het Ajax-shirt dat op zijn kruk lag droeg rugnummer 12, dat van Grim. Reserve-doelman Snijders had zijn shirt al met Edwin Van der Sar gewisseld terwijl de eerste keeper op het veld werd geinterviewd. ‘Ik baal er ontzettend van. Ajax maakt een mindere periode door, dus ik had echt hoop.’ Het was het relaas van een doelman die net negen maal was gepasseerd.

Zo hoog had UDI-Trainer Harry Blokhuis de lat toch echt niet gelegd. ‘Ik had gehoopt op een doelpuntje. De ambiance heeft teveel indruk op de spelers gemaakt. Ik was er al bang voor. Als we het eerste kwartier de nul hadden weten te houden, dan hadden we nog een kans gemaakt.’

Geen moment bestond twijfel wie de lakens uitdeelde in de Arena. Ajax scoorde zelfs meer dan tegen andere amateurclubs in de voorbereiding op dit seizoen. Het begon al in de eerste minuut -Uden was nog niet aan de bal geweest- met een hard schot van Arno Splinter dwars door de Brabantse verdediging: 1-0. Een half uur later was de verdediger weer trefzeker, voor de 5-0, en verdiende daarmee de titel van man of the match. In de eerste helft tilden Wamberto (2x) en Hoekstra de score nog naar de zes.

Frank de BoerFrank de Boer treurt om een gemiste kans. Iedereen wilde tegen de hoofdklasser een doelpuntje meepikken.
'Wij scoren altijd,' zei Richard van den Boogaard van Uitspanning Door Inspanning vooraf. Het waren oppepende woorden van de aanvoerder van de trotse koploper in de hoofdklasse B van de zondagamateurs. Dat juist hij zich aan zijn woord moest houden. Sibon troostte de Brabander na zijn eigen doelpunt. Van den Boogaard: ‘Het is een compliment aan onze ploeg dat Ajax zo serieus de wedstrijd inging. Zij speelden gewoon twee tandjes hoger. We probeerden alleen nog maar de score onder de tien te houden. Maar het blijft mooi dat we hier hebben gevoetbald.’

Ambiance

Vooral de ontwikkelingen buiten het voetbal waren interessant. Op de tribunes zaten een record aantal supporters van de bezoekende partij (zo’n 10.000) en op de snelweg vormde zich een sliert met een record aantal bussen (zo’n 170, bijna 50 meer dan de Friese karavaan naar de Amstel Cupfinale in de Rotterdamse Kuip).

‘Er zitten 30.000 mensen op de tribune en die moeten we vermaken,’ gaf Morten Olsen na rust Ajax de boodschap mee. In de eerste helft had zijn ploeg al de eerste opdracht van de trainer volbracht: Ajax moet gewoon door naar de volgende ronde. ‘Amateurclubs kunnen verrassen. UDI moest voelen dat het vanaf het eerste moment kansloos was.’

Dean GorréDean Gorré, topscorer in de Amstel Cup van vorig seizoen, speelde zijn eerste wedstrijd en scoorde.
Tijdens deze ‘Engelse weken’ was er dan toch even ruimte voor een 'tea-break'. Shota Arveladze, Jari Litmanen, Ole Tobiasen en Sunday Oliseh keken vanaf de tribune toe hoe Kofi Mensah, Tom Sier en Dean Gorré hun eerste wedstrijd van het seizoen speelden.

Jesper GronkjaerNa rust mochten Kinkladze, Gronkjaer en Benni zich van hun beste kant laten zien. De Deen viel in de tweede helft in voor Peter Hoekstra.

Na rust mochten Kinkladze, Gronkjaer en Benni zich van hun beste kant laten zien. Benni scoorde nog sneller dan Splinter voor rust, het fluitsignaal galmde nog na toen keeper De Laak voor de zevende keer de bal uit het net moest halen. De dubbele cijfers werden niet gehaald; met nog een treffer van de Zuid-Afrikaan en een van Gorré bleef de teller op negen steken.

Kofi MensahKofi Mensah, Tom Sier en Dean Gorré speelden hun eerste wedstrijd van het seizoen. Mensah was in zijn element op de rechterflank.

Een schot op de paal van Kinkladze vlak voor tijd voorkwam dat een oud clubrecord niet werd geëvenaard. In de veertien wedstrijden die Ajax in de strijd om de KNVB-beker tegen amateurclubs speelde, blijft de 10-0 tegen Rapiditas uit 1960 nog steeds de grootste overwinning.

Team UDI'19Door hard werken bereikte UDI'19 de zestiende finales van de Amstel Cup. Zondag wacht de trotse koploper in de hoofdklasse B de strijd om de eerste periodetitel.

Niets kon de stemming bederven. Het eigen sfeerteam van UDI '19, de vijf plaatselijke blaaskapels die de 'Ujense' mannen op het veld ondersteunden, zorgden voor een hoog hoempapa-gehalte. Al met al was het een mooie avond, die bekroond werd met een hartverwarmend applaus van Vak-Zuid voor de dappere Brabantse strijders.

Ajax - UDI '19 9-0 [6-0]

1-0 Splinter 2'
2-0 Van den Boogaard 6' [e.d.],
3-0 Wamberto 11’
4-0 Hoekstra 21'
5-0 Splinter 37
6-0 Wamberto 38'