UDI 1 geeft UNA punt cadeau (3-3)

Kater voor Udenaren in Veldhoven

UDI 1 speelde vandaag een zeer sterke eerste helft en mocht al binnen een minuut juichen toen van Herpen de 0-1 in het doel had liggen. In het verder verloop van de eerste helft was men heer en meester en was de 1-3 ruststand zelfs geenszins geflatteerd. Na de rust zakte het spelniveau en wat eenieder bevreesde werd de waarheid toen UNA in de 85 minuut de 2-3 maakte dat ook de 3-3 nog ging vallen en dat gebeurde uiteindelijk ook. De deceptie aan Udense kant na deze bijna-winst was begrijpelijkerwijs erg groot.

Trainer Coolen begon vandaag met Smulders achterin en doordat van de Heuvel niet getraind had mocht van Herpen in de basis starten. Verder stond er de opstelling zoals we de laatste weken gewend zijn met van Hoeij in het doel en een achterste lijn met de youngsters Dellemann, van Zanten en Cremers. Zoals gezegd begon UDI 1 erg sterk en al na 45 seconden kon van Herpen goed doorlopen op een diepe pass waarmee de UNA-verdediging werd verrast en op simpele wijze schoof hij de bal langs de UNA- doelman de Ligt. De vreugde op het veld was immens want dit was een prima start. Na ruim een kwartier is er de volgende goede kans voor UDI wanneer Brocks een goede voorzet heeft maar Wassenberg niet voldoende richting kan meegeven. In de 26e minuut ontstaat er grote commotie wanneer een UNA-speler op rechts doorbreekt en de bal overduidelijk met de hand meeneemt in zijn passeerbeweging. Terwijl de UDI-verdedigers inhouden en appeleren blijken zowel de scheidsrechter als zijn assistent niets gezien te hebben en dus kan UNA een voorzet geven en is het invaller van Adelberg die aan de tweede paal simpel de bal binnen kan schieten. Alles wat UDI is stormt op de scheidsrechter en diens assistent af maar beiden blijven erbij geen handsbal gezien te hebben. UDI-verdediger van Zanten kan zich niet inhouden en blijft maar foeteren op de scheidsrechter wat hem uiteindelijk op geel komt te staan waardoor hij er volgende week niet bij is tegen Dijkse Boys. Even lijken de Udenaren de weg kwijt maar langzaam komt men weer beter in het spel. Een minuut of tien voor de rust geeft van der Wijst een mooie dieptepass op van Herpen die scherp inschiet maar de bal via de keeper en de paal naast ziet gaan. De hoekschop die volgt wordt door Kuijpers vanaf rechts goed ingegeven en met een machtige kopbal mikt van Herpen de bal hard in de touwen. De 1-2 wordt zowel in als om het veld door de Udenaren bejubeld. Terwijl UNA machteloos toekijkt blijft UDI fel aanvallen wat resulteert in een goede schotkans voor Wassenberg die net over schiet. In de 45e minuut is hetzelfde speler die op een slimme pass van van der Wijst vanaf de zijkant de zestien meter binnen kan gaan en de bal hard voorbij de UNA-doelman schiet (1-3). Terwijl de klok van de scheidsrechter volop blessuretijd bijtelt is er een slimme actie op links door van der Wijst die twee verdedigers passeert en de bal teruglegt op de instormende van Herpen die de bal knalhard op de paal kegelt. Na zeven minuten blessuretijd is een enerverende eerste helft voorbij. Onder de rust wordt er druk geanalyseerd en vragen enkele UDI-supporters zich af of het werkelijk waar is dat we hier nu met 1-3 voor staan. In niets is te zien dat UNA de koploper is en UDI de rode lantaarndrager. Wellicht dat de beleidsmakers van de gemeente Uden trouwens eens richting Veldhoven moeten gaan om te zien wat voor een prachtig kunstgrasveld er daar ligt. Het spel lijkt er sneller door te worden en het moet voor de spelers ook een genot zijn om op een dergelijk veld te kunnen spelen.

Na de rust start de wedstrijd redelijk gezapig. Pas in de 12e minuut na rust is er de eerste actie wanneer een UNA-speler op van Hoeij afgaat maar deze plukt de bal simpel van de schoen van de aanvaller. UNA gaat echter wel steeds verder naar voren spelen en UDI laat zich (te) ver terugzakken. Vooral UNA-speler Laudir Curiel komt steeds vaker gevaarlijk voor het UDI-doel en na een half uur spelen is hij dicht bij een doelpunt wanneer van Hoeij wordt gepasseerd maar Smulders redding brengt. Aan UDI-zijde zitten Wassenberg, van Herpen en Kuijpers er helemaal doorheen en uiteindelijk duurt het toch nog tot de 78e minuut totdat Coolen de beide eerstgenoemden vervangt en met van de Heuvel en Dekker vers bloed brengt. UDI gaat echter nauwelijks beter spelen en het blijft UNA dat steeds verder aandringt. Met nog vijf minuten op de klok komt dan de aansluitingstreffer voor UNA tot stand wanneer UDI binnen de eigen zestien de bal nauwelijks weg krijgt en UNA-aanvaller Timmy Strijbosch de bal voor de voeten krijgt en van dichtbij de 2-3 op het bord brengt. Terwijl UNA nu vecht voor de gelijkmaker blijft UDI moeizaam verdedigen. Een minuut later is het al weer raak wanneer Dellemann zijn tegenstander van Adelberg wel erg veel ruimte geeft in de eigen zestien en deze behendig wegdraait en vanaf vijf meter de bal binnen kan schieten (3-3).

Waar de hele UNA-aanhang denkt dat UDI vervolgens ook nog tegen een nederlaag aan gaat lopen is het tegendeel waar. Door de gelijkmaker rechten de UDI-spelers zich nog een keer op en speelt men weer vol overtuiging naar voren. De eerste kans is er voor Kremers die vanaf links doorkomt maar zijn inzet gekeerd ziet door UNA-doelman de Ligt. Wanneer de klok dan op 90 minuten wordt stilgezet weet iedereen dat het nog niet afgelopen is omdat deze scheidsrechter er een sport van maakt de nettotijd te laten lopen en bij ieder wissewasje de klok stil te zetten. Twee minuten in blessuretijd veert de UNA-bank op wanneer Curiel alleen op van Hoeij afgaat maar de UDI-doelman plukt de bal fraai van de schoen van de UNA-aanvaller. In de tegenaanval wordt Dekker op links weggestuurd en deze snelt op het UNA-doel af. Helaas voor de Udenaren is zijn inzet te zwak. De grootste kans voor de Udenaren moet dan nog komen. Aan de rechterzijde wordt van der Wijst goed vrijgespeeld en deze levert een puntgave voorzet af op het hoofd van de ingevallen Schaap die echter op vijf meter van het doel de doelman niet kan passeren. Na acht minuten blessuretijd is het dan volgens de leidsman genoeg en vallen de UDI-spelers van teleurstelling en ongetwijfeld vermoeidheid op het veld neer.

Wanneer er vandaag één ploeg had moeten winnen was het UDI geweest en dan komt het zeer hard aan wanneer na een 1-3 ruststand men na afloop met 1 puntje genoegen moet nemen. Omdat echter ook Schijndel en Geldrop verloren blijft het verblijf van de Udenaren in de hoofdklasse aan een zijde draadje hangen. Komende zondag speelt men thuis tegen Dijkse Boys en met eenzelfde instelling als vandaag moeten er punten te halen zijn.

Opstelling UDI: Thijs van Hoeij, Milan Dellemann, Patrick Smulders, Matthias van Zanten, Dimitri Cremers, Bart van der Wijst, Jesper Brocks, Armand Kremers, Martijn Kuijpers, Donny van Herpen (78. Peter van den Heuvel, 89. Ramon Schaap) en Sam Wassenberg (78. Laurens Dekker).