ProgrammaUitslagenTrainingenAfgelastingen
UDI19
CSU

Berichtgeving n.a.v. Zembla

Zembla

Naar aanleiding van de uitzending van Zembla van afgelopen woensdag heeft er overleg plaatsgevonden tussen vertegenwoordigers van UDI'19/Beter Bed, rksv Volkel, FC Uden, Gemeente Uden, een arts, en een deskundige op het gebied van kunstgras. 

Onderstaande publicatie is in onderling overleg samengesteld en verwoord de insteek van alle betrokkenen.

Het bestuur van UDI'19 is zich bewust van de kritiek van deskundigen en volgt de resultaten van het Europese onderzoek met veel belangstelling en grote zorg. De vereniging is hierover in contact met de gemeente  Uden en de voetbalbond.

De KNVB heeft het bestuur op vrijdag 7 oktober hierover onderstaande mail gestuurd. Als bestuur hebben we besloten vooralsnog aan te sluiten bij de handelswijze en gedachtegang van gemeente en KNVB. Dat betekent dus dat de wedstrijden op kunstgras gewoon doorgang vinden. Uiteraard blijven we de berichtgeving met grote aandacht volgen. Onder aan dit bericht zijn links naar  aanvullende informatie toegevoegd. 

Bij UDI'19 en Odiliapeel zullen uit voorzorg wel de pannaveldjes gesloten worden. Verder zijn de volgende maatregelen genomen:

  1.     Doe geen grondoefeningen als warming up op het kunstgras
  2.     Er worden voorlopig geen keeperstrainingen op het kunstgras gegeven
  3.     Er mag zich niemand binnen de omheining van het kunstgras bevinden die er niet hoeft te zijn.
  4.     Verder adviseren wij iedereen die op kunstgras gesport heeft om goed te douchen.

Beste bestuurder,

Woensdag informeerden we jullie al over de uitzending van Zembla waarin zij aandacht hadden voor de mogelijke gezondheidsrisico's van de rubberen korrels, het zogeheten SBR-rubbergranulaat, in kunstgrasvelden. Naar aanleiding van die uitzending ontvingen we bij de KNVB vragen van verenigingen en signaleren we dat verenigingen (en andere betrokkenen) twijfels hebben over het spelen op dergelijke velden.

Vragen die wij goed begrijpen. Mede daarom hechten we er waarde aan jullie nogmaals te informeren en aan te geven dat uit eerdere onderzoeken van het RIVM niet gebleken is dat spelen op kunstgrasvelden gezondheidsrisico's met zich meebrengt. En dat de velden dus gebruikt kunnen worden om op te spelen en trainen. Wel staat de KNVB erop dat er op zeer korte termijn aanvullend onderzoek komt. Dit onderzoek, te verrichten door het RIVM, moet antwoord geven op de vraagstukken zoals die nu bij ons en onze leden liggen.

Maandag zitten we met partijen als de Vereniging Sport en Gemeente (VSG), het RIVM en andere organisaties rond de tafel om deze kwestie te bespreken en de vervolgstappen vast te leggen. We houden iedereen via de website van de KNVB en per mail op de hoogte van het vervolgproces. Dit bericht kan eventueel op de eigen website worden geplaatst om leden te informeren. We hopen iedereen zo voldoende geïnformeerd te hebben. Voor meer informatie kun je hierbij doorverwijzen naar berichtgeving op KNVB.nl.

Met vriendelijke groet,

KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND

Jan Dirk van der Zee

Directeur amateurvoetbal


UDI'19 blijft iedereen op de hoogte houden via de site.

Meer informative over dit onderwerp via onderstaaande links:

Berichtgeving van de KNVB Bevindingen Zembla zorgvuldig bekijken en

Kunstgras en granulaat: vragen en antwoorden

Berichtgeving  Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) Dossier kunstgras en gezondheid

Reactie RIVM: Antwoorden op vragen nav uitzending Zembla

Bekijk hier de uitzending van Zembla

Deel dit artikel

Deze site is ontwikkeld door ID and more.

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer info op Cookies en Disclaimer.