ProgrammaUitslagenTrainingenAfgelastingen2
UDI19
CSU
Fit blijven in deze bijzondere periode!

Fit blijven in deze bijzondere periode!

Een column van Niels Langens, sportfysiotherapeut van de eerste selectie.

Niels Langens Niels Langens zondag 20 december 2020 4 minuten

In deze bijzondere periode kunnen we helaas niet op het gras staan en een balletje trappen. We kunnen niet genieten van die ene geweldige bal die de kruising in vliegt (meestal van het vangnet) of die heerlijke tackle. Met het wegvallen van de trainingen en wedstrijden verdwijnen ook de vaste sportmomenten. 

Zonder vast ritme en zonder je voetbalmaatjes is het verleidelijker om op de bank te blijven liggen. Hierdoor zijn we zijn geneigd om (veel) minder te sporten, terwijl gezondheid en bewegen misschien wel belangrijker is dan ooit! En wanneer we weer mogen trainen is het prettig om iets van conditie te hebben. Anders hangt na tien minuten trainen de tong al op de schoenen.

Om de gezondheid en conditie van de spelers zo optimaal te houden worden de spelers van de eerste selectie voorzien van trainingsschema's. Een gevarieerd programma van krachttrainingen in combinatie met hardlopen en sprintvormen. Daarnaast stimuleren we het om andere sporen te doen, zoals tennis of bootcamp. Uiteraard is het de eigen verantwoordelijkheid van elke (selectie) speler om fit te zijn wanneer de trainingen weer starten!

Wanneer je niet de luxe hebt dat er een kant-en-klaar trainingsschema beschikbaar is, kan het moeilijker zijn om aan je training toe te komen. Om wel te bewegen, fit te blijven en van de bank af te komen kunnen de volgende tips helpen!

Doe een sport die je (ook) leuk vindt

Voetbal is sport nummer één, dat snap ik. Maar misschien vind je tennis, hardlopen of Jeu de Boules (?) ook leuk?  Kies een sport uit waar je plezier mee hebt!

Ga sporten met een maatje

Samen is altijd gezelliger dan alleen! En door af te spreken om samen te gaan heb je meteen een ‘stok achter de deur’ om niet op de bank te blijven liggen! 

Creeer een sportritme

Vaste sportmomenten zijn het gemakkelijkste om vol te houden. Bedenk vaste sportdagen en spreek met jezelf af je hieraan te houden! Bijvoorbeeld: dinsdag krachtoefeningen, donderdag hardlopen en zondag bootcamp in het bos. Als je een planning maakt voorkom je dat je opeens geen tijd meer hebt om te sporten. 

Stel een doel

Bedenk wat je wil bereiken? Toewerken naar een doel geeft motivatie om van de bank af te komen en te trainen! Bijvoorbeeld: over vier weken wil ik 5KM hardlopen binnen 30 minuten. Of in april wil ik mee kunnen doen met een survivalrun!

Download een fitness of HIIT-training app

Er zijn veel fitness apps te downloaden, bijvoorbeeld met een High Intensity Interval Training. Gevarieerde, korte workouts om even lekker gas te geven: niet nadenken maar doen wat de app zegt! Ook zijn er apps met challenges van bijvoorbeeld 30 dagen. 

 

Blijf gezond en veel plezier met sporten!

Niels 

Deze site is ontwikkeld door ID and more.

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer info op Cookies en Disclaimer.