UDI'19 100 jaar 

In het begin van de 20e eeuw veroverde de voetbalsport vanuit Engeland langzaam het vasteland van Europa. In het vluchtelingenkamp Vluchtoord werd de vele vrije tijd van de bewoners natuurlijk voor een groot deel gevuld met een potje voetbal. Er ontstond daar een club genaamd Wilhelmina Vluchtoord. Toen de eerste wereldoorlog voorbij was kwamen enkele jongelui in Uden bij elkaar in hotel “De Korenbeurs”. Daar werd op 11 mei 1919 de eerste Udense voetbalclub U.D.I. (uitspanning door inspanning) geboren.

UDI in begin jaren

12,5 jaar jubileum

De eerste clubkleuren waren groen-wit, later ging men pas over op het rood-wit-blauw. Aanvankelijk had de kerk nog een dikke vinger in de pap en waarschuwde men de mensen voor de gevaren van voetbal, zoals misverzuim, verval van de goede zeden en drankmisbruik. Al vrij snel daarna wordt een tweede Udense voetbalclub opgericht, UVC. In 1922 komt het tot een fusie en wordt UDI’19 de nieuwe naam.

In de loop van de 20’er en 30’er jaren breidt de vereniging zich uit met nog 2 teams en komt er een wekelijkse trainingsavond. UDI’19 neemt deel aan de competitie district Maasbuurt, maar tijdens de oorlog ligt het competitievoetbal op een laag pitje. Na de oorlog gaat UDI’19 op zoek naar een vast speelveld en na vele omzwervingen komt men terecht op een terrein nabij de het “Duits Lijntje”, achter het onderkomen van de weduwe Vos-Rikken. Vanaf 1957 krijgt UDI’19 de beschikking over 3 speelvelden op de huidige locatie. Vanaf 1963 mag het eerste team van UDI’19 enkele jaren haar thuiswedstrijden spelen in een heus stadion, de Udense “Kuip”. In 1970 gaat het eerste spelen op het huidige hoofdveld en wordt het clubhuis van de vereniging geopend.  Na vele verbouwingen beschikt UDI’19 inmiddels over een van de mooiste clubhuizen in de wijde omgeving.

Sportpark Parkzicht in vroegere jaren

Wedstrijdbeeld van UDI tegen Feyenoord

De vereniging kende in haar bestaan natuurlijk talloze hoogtepunten, in de vorm van kampioenschappen, wedstrijden tegen nationale en internationale topploegen en een bekerwedstrijd in de “Arena” in Amsterdam tegen AJAX. UDI’19 speelt al jarenlang op hoog niveau, zowel bij de senioren als de jeugd. Het aantal leden is inmiddels gestegen tot 1700 en dus vervult UDI’19 een belangrijke maatschappelijke rol in de Udense samenleving. Natuurlijk waren er ook dieptepunten, waarbij met name het auto-ongeval uit 1973, dat een einde maakte aan het leven van 3 leden, diepe wonden heeft achtergelaten. 

Op 11 mei 2019 staan we stil bij het feit dat onze mooie club 100 jaar bestaat. Gedurende het seizoen 2018-2019 gaan we dat uitgebreid vieren. Er zullen diverse activiteiten plaatsvinden voor leden, supporters en sponsoren.

UDI'19, 100 jaar jong, een feest voor de leden door de leden.