ProgrammaUitslagenTrainingenAfgelastingen
UDI19
CSU

Circuittraingen voor de jongste jeugd van start

Algemeen - Jeugd

Het nieuwe seizoen is weer begonnen, wat ook betekent dat de circuittrainingen binnenkort weer van start gaan bij UDI’19. Ruud Kuipers is de coördinator van deze nieuwe vorm van trainen, en is erg enthousiast, nadat vorig jaar voor het eerst met deze nieuwe vorm van werken is getest.  “Het niveau van de jeugdspelers stijgt enorm in de breedte door deze manier.”

Gedurende een uur wordt een kunstgrasveld op het trainingscomplex in beslag genomen door diverse complete jeugdteams. Vier elftallen, die vier oefeningen uitvoeren, die elk een kwartier duren. Die oefeningen komen rechtstreeks van de KNVB, en daar is Kuipers erg blij mee. “Doordat elk team dezelfde oefeningen doet, leren ze dezelfde basis. Nu zie je vaak dat trainers zelf wat trainingsvormen uitzoeken op geluk, maar op die manier is het moeilijk om een rode draad in de opleiding te krijgen.”

Voorafgaande aan een circuittraining, wordt in de voorbereiding gekeken naar de doelen die moeten worden behaald. De focus kan bijvoorbeeld komen te liggen op het aanvallen, of verdedigen. Dit komt het algehele niveau van de jeugdspelers ten goede, volgens Kuipers. “Elke speler werkt gedurende een uur intensief aan hetzelfde doel. We focussen veel op het 1vs1 en 2vs2 en het passeren, ook doen we veel pasoefeningen onder weerstand. Veel bezig zijn met de bal, dat is erg belangrijk op jongere leeftijd.

De circuittraining wordt in eerste instantie met O11 t/m O8-spelers gedaan, maar zou volgens Kuipers in principe kunnen werken voor teams tot en met de O13. Daarna wordt het lastig, omdat de teams groter worden en de manier van trainen veranderd. Ook voor de jongsten, zoals nu wordt gedaan, moet er misschien nog even worden gekeken naar de uitvoering. “De jongste spelers zitten niet allemaal op hetzelfde niveau. Waar de een al een balgevoel heeft ontwikkeld, is de andere speler nog erg in de spelende fase. Dat is helemaal niet erg, maar het is wel handig om te kijken wat voor wie het best werkt. Daar moeten we nog goed naar kijken.”

De circuittraining is nu zo ingedeeld dat elk team steeds met alleen het eigen team van oefening wisselt, gedurende het uur. Dat is een punt waar in de toekomst wellicht ook nog naar moet worden gekeken, besluit Kuipers. “Het is ook goed om spelers is gemengd te laten spelen om ook kinderen van andere elftallen te leren kennen. Daarin moeten we wel rekening houden met het niveau van de spelers, zodat het voor iedereen ook leuk blijft om te doen. De spelvreugde en plezier is namelijk het belangrijkste voor de spelers van deze leeftijdscategorie!”

Deze site is ontwikkeld door ID and more.

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer info op Cookies en Disclaimer.