ProgrammaUitslagenTrainingenAfgelastingen1

Edwin leeft nog dankzij zijn clubgenoten, UDI’19 roept AED-cursus in het leven

Algemeen - Veteranen

Edwin Gevers (50) bezweek dit voorjaar tijdens een voetbalwedstrijd bij UDI'19 en lag twaalf seconden lang zonder hartslag op het veld. Dankzij het snelle handelen van zijn clubgenoten leeft hij nog en daarom biedt de club vanaf nu aan ieder lid gratis een AED-cursus aan.

(Bron:Dtv Uden)

Hij herinnert zich er zelf niets meer van, maar Edwin Gevers is zijn vijf clubgenoten eeuwig dankbaar. Toen hij op 10 april neerviel op het veld en pas een paar dagen later wakker werd in het ziekenhuis, besefte hij hoeveel geluk hij heeft gehad. "Woensdagavond stonden mijn kinderen en mijn vrouw aan mijn bed en dan blijkt wel hoe dankbaar je moet zijn dat er mensen zijn die kennis van reanimatie hebben en het initiatief nemen om dat te doen.

'Doordat we als team handelden, is Edwin er nog' 

“Het was een regenachtige zaterdagmiddag in april”, vertelt An van de Broek. "We waren aan het voetballen en rond een uur of vier 's middags kwam iemand vragen of we toevallig EHBO hadden.” Van de Broek heeft ooit cursussen gevolgd en zag meteen dat het niet goed was. “We hebben hem toen op de rug gedraaid, iemand is begonnen met hartmassage, een ander gaf mond op mond-beademing en ondertussen werd de AED gehaald."

"Iedere seconde telt dan", vertelt Gert Dozeman, die ook een achtergrond heeft als EHBO'er en direct te hulp schoot. De voetballers werkten volgens hem goed samen en dat is waardevol gebleken. "We kennen allemaal de verhalen van Nouri, die er niet goed uit is gekomen. Edwin zat uiteindelijk ruim twaalf seconden zonder zuurstof, maar doordat wij als team hebben gehandeld, is hij er nog."

AED-cursus

Jaarlijks worden 17.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Als er binnen zes minuten een schok met een AED kan worden toegediend, is de kans dat iemand het overleeft 50 tot 70 procent. Wanneer er geen AED in de buurt is, wordt die overlevingskans een stuk kleiner. Op het terrein van UDI'19 hangt al lange tijd een AED en ook zijn er EHBO-ers opgeleid, maar dat is niet voldoende, zo blijkt. Daarom biedt de club vanaf nu alle leden de mogelijkheid aan een gratis AED-cursus te volgen. "We dachten daar al een tijdje over na, maar dat kwam op de lange baan te liggen door corona", vertelt bestuurslid Willy Verwegen. "Toen kreeg Edwin een hartstilstand en hebben we het plan meteen in gang gezet, zodat er altijd mensen aanwezig zijn die kunnen handelen." 

Gevers zelf had niet geweten wat hij had moeten doen als dit een ander was overkomen. "Dat bewijst maar weer hoe belangrijk het is dat je dat wel weet. Gelukkig kan ik dat nu vertellen, dus maak er gebruik van", aldus Gevers. De cursus is volledig gratis en ook niet-leden kunnen zich aanmelden via ehbo@udi19.nl. De club is ook van plan contact op te nemen met de KNVB, in de hoop anderen te inspireren.

Klik op de onderstaande link voor de video:
https://dtvnieuws.nl/nieuws/artikel/udi19-roept-aed-cursus-in-het-leven-na-redding-van-een-clublid

Deel dit artikel

Advertentie
Deze site is ontwikkeld door ID and more.

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer info op Cookies en Disclaimer.