Ontsnapping UDI bij sv TOP (2-3)

De wedstrijd in Oss kwam pas in de tweede helft op gang toen UDI met 10 man kwam te spelen en na twee keer een achterstand wist men uiteindelijk in blessuretijd de verdiende 2-3 winst uit het vuur te slepen. Bart van der Wijst was met een benutte penalty de matchwinner.

UDI-trainer Meijs moest vooraf aan de wedstrijd opnieuw puzzelen voor de opstelling want een tweetal spelers (Benkers en Zuidam) waren niet op tijd aanwezig en mochten dus plaatsnemen op de bank. Doordat van Herpen nog steeds afwezig was koos men voor Wassenberg als diepe man met van der Wijst en Vissers die bij toerbeurt aan moesten sluiten. Achterin stond Rik van Griensven weer op de rechtsachterpositie. Aan de zijde van TOP stond nog een oude bekende tussen de lijnen in de persoon van Joep Kemkens die normaal gesproken in een lager team speelt maar af en toe de Ossenaren versterkt door in het centrum van de defensie te spelen.

Al na 4 minuten kreeg Rik van Griensven een gele kaart na een slordige overtreding en die kaart zou de Udenaren later bijna nog gaan opbreken. In de vijfde minuut springt het Osse deel van de aanhang op wanneer de bal met een kopbal van Yori Koel in het doel verdwijnt maar helaas voor de thuisclub stond de TOP-speler buitenspel. Diezelfde Koel krijgt dan geel wegens al te veel opmerkingen aan het adres van de scheidsrechter. In de negende minuut dan de eerste echte kans voor UDI wanneer Vissers weggestuurd wordt en hij alleen op de doelman af kan gaan. Tot ontzetting van de UDI-aanhang probeert hij een balletje buitenkantvoet in plaats van een schot met links. De wedstrijd kabbelt dan voort met UDI dat een licht overwicht heeft maar weinig gevaar weet te stichten. Na een half uur veert eenieder op van de stoel wanneer van Cuijk op rechts Wassenberg wegstuurt die een prima lage voorzet geeft. UDI-middenvelder van der Wijst stapt slim over de bal maar Tim Wolf komt helaas niet verder dan een schot op de keeper. Vlak voor het einde van de eerste helft ontstaat er een vervelende blessure voor UDI-goalie van den Dungen die een bal goed pakt maar dan tegen het gras wordt gelopen door Yori Koel. Deze volledig overbodige overtreding wordt niet bestraft door de scheidsrechter maar de UDI-doelman moet zich in de rust wel laten vervangen door Thijs van Hoeij. Op slag van rust dan nog een klein hoogtepuntje wanneer Wolf een bal op de borst opvangt en direct een schot lost maar TOP-doelman van Asseldonk staat goed op te letten en redt bekwaam.

Na de rust brengt TOP Volkelnaar Theo Peerenboom die de tot dan volledig onzichtbare Giovanni Christina in de voorhoede gaat ondersteunen en TOP krijgt met zijn komst iets meer dreiging. Na tien minuten in de tweede helft gaat Rik van Griensven niet op voldoende afstand staan bij een vrije trap aan de zijlijn op het middenveld en krijgt volkomen terecht een gele kaart van de scheidsrechter en moet dus met zijn tweede geel vertrekken. Al met al een hele domme actie van deze ervaren man die zich onvoldoende realiseerde wat hij zijn ploeggenoten aan deed. UDI heeft het dan moeilijk met tien spelers en is de organisatie even kwijt. Na een kwartier profiteert Peerenboom daar bijna van wanneer hij door de achterhoede sluipt en alleen voor doelman van Hoeij komt maar deze redt dan nog bekwaam. Tot verbazing van de hele tribune brengt UDI-trainer Meijs dan Milan Dellemann in op de rechtsachterpositie waarbij middenvelder Wolf wordt opgeofferd. Al direct na zijn komst is het Dellemann die TOP in staat stelt de 1-0 te scoren. Na slecht verdedigen speelt hij de bal zo in de voeten van Peerenboom die dit buitenkansje wel weet te waarderen en de 1-0 op het bord brengt. Gelukkig voor de Udenaren is dit blijkbaar meteen het teken om te gaan aanvallen en binnen een minuut staat de gelijkmaker weer op het bord. Een lange bal van achteruit komt in de zestien bij Sam Wassenberg die goed zijn lichaam gebruikt en uiteindelijk aflegt op de inlopende Bart van der Wijst die met links via de binnenkant van de paal inschiet (1-1). Terwijl de Udenaren nu, ondanks de numerieke minderheid, de jacht op een tweede doelpunt inzetten is men achterin slordig in de dekking waardoor enkele minuten later Peerenboom weet in balbezit komt. Vanaf zo'n twintig meter haalt hij verwoestend uit en verdwijnt de bal in de linkerbenedenhoek (2-1). UDI gooit echter alles in de strijd op jacht naar een doelpunt. Binnen drie minuten na het doelpunt van TOP is het al weer gelijk. Een lange bal van Cremers wordt door van der Wijst met het hoofd goed teruggelegd op Wassenberg en deze schiet met links hard binnen. Binnen acht minuten gaat de stand dus van 0-0 naar 2-2.

UDI blijft drukken en TOP kan niet meer doen als verdedigen. In de 72e minuut krijgt Wassenberg weer een goede kans maar zijn kopbal wordt uit de benedenhoek getikt door van Asseldonk. De Udenaren zijn ontketent en blijven flink aanvallen. In de 76e minuut lijkt men al loon naar werken te krijgen wanneer Vissers wordt gevloerd binnen de zestien en UDI een penalty mag nemen. De spelers van TOP reageren fel en duwen met meerdere spelers tegen de scheidsrechter aan maar ontsnappen aan verdere kaarten. Het duurt even voordat een van de UDI-spelers de bal pakt en uiteindelijk is het van Zanten die de verantwoording neemt. Tot ontzetting van de UDI-aanhang wordt zijn matige inzet gestopt door doelman van Asseldonk. Wanneer het spel weer is hervat krijgt TOP-speler Koel zijn tweede gele kaart en mag dus ook vertrekken. Nu beide ploegen met tien man spelen wordt de ruimte op het veld steeds groter en met nog tien minuten te spelen is het bijna 2-3 wanneer Wassenberg een fraaie lage voorzet geeft op van der Wijst die met links jammerlijk naast schiet. UDI-trainer Meijs gaat dan voor nog meer dreiging door van Cuijk uit het spel te nemen en van Zuidam in te brengen. Hij bewijst direct met enkele goede balcontacten dat hij gevaarlijk kan zijn. In de 85e minuut lijkt UDI dan echt op 2-3 te komen maar van Zuidam  loopt volgens de scheidsrechter buitenspel op de breedtepass van Bart van der Wijst. Op de tribune vraagt men zich af waarom de Udenaar niet zelf heeft geschoten gezien de kansrijke positie waarin hij zichzelf al bevond en ook het feit of van Zuidam wel buitenspel stond wordt ernstig betwijfeld. Enkele minuten later is er een zeer dubieuze situatie wanneer Vissers wordt aangespeeld en alleen op het doel af kan gaan maar teruggevlagd wordt door de assistent-scheidsrechter van TOP waarna zijn vlagsignaal ten onrechte wordt overgenomen door de scheidsrechter. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd heeft van Hoeij nog een prima redding in petto na een schot van Jeroen Stadhouders. Door de vele onderbrekingen en blessurebehandelingen laat de scheidsrechter nog even doorspelen en dat wordt de Osse ploeg in de 94e minuut fataal. Bij een inzet vanaf de linkerkant beroerd TOP-speler van Dinther de bal overduidelijk met de arm en de scheidsrechter besluit tot grote woede van de TOP-spelers de bal op de stip te leggen. Terwijl de TOP-spelers massaal op de scheidsrechter af stormen en hem meerdere malen flink duwen vraagt de aanhang langs het veld zich af welke UDI-speler nu op dit moment in de wedstrijd de bal zal gaan opeisen. Na enkele minuten is het rumoer gaan liggen en is het Bart van der Wijst die achter de bal plaatsneemt. Na een rustige aanloop plaatst hij de bal koeltjes in de rechterbenedenhoek waarmee dan eindelijk echt de verdiende 2-3 op het scorebord komt. De ontlading bij de gasten is groot en spelers en wisselspelers vieren samen uitbundig het doelpunt. Vanaf de aftrap zet TOP nog een keer aan en nog een keer ontstaat er een hachelijke situatie in het eigen strafschopgebied van UDI wanneer Christina in de zestien neer gaat en iedereen van de thuisclub schreeuwt om een penalty. De scheidsrechter stond echter goed opgesteld en besluit dat er sprake was van een buiteling en geen overtreding. Wellicht dat de agressieve wijze waarop hij eerder in de wedstrijd enkele keren door spelers van de thuisclub benaderd is ook op deze beslissing van invloed is geweest. Voor de TOP-spelers is het voorval wederom aanleiding voor een opstootje waarbij in eerste instantie de scheidsrechter het doelwit is maar later enkele spelers van UDI opgezocht worden. Vooral met de wijze waarop Kemkens zich in deze laatste minuut gedraagd mag hij blij zijn dat hij zonder kaarten het speelveld mag verlaten. De scheidsrechter besluit in het tumult om de wedstrijd te beeindigen waarmee de Udenaren de 2-3 winst definitief op zak hebben. Teleurstellend is dan het het feit dat de scheidsrechter dan zelfs na afloop wederom belaagd wordt door mensen die op de bank van TOP zaten en enkele spelers. Terwijl de UDI-spelers rustig afwachten verlaten de spelers van TOP na enige strubbelingen het speelveld waarna de scheidsrechter ook veilig het veld (onder begeleiding) kan verlaten.

Na een slechte eerste helft was de tweede helft een stuk beter en mede door het scoreverloop uiteindelijk ook erg aantrekkelijk voor het publiek. Hoewel de teleurstelling aan TOP-zijde wellicht te begrijpen is, is op de uiteindelijke overwinning van de Udenaren niets af te dingen. Ondanks een numerieke minderheid was het UDI dat het spel maakte en veruit de beste kansen had. Dat de overwinning uiteindelijk via een penalty tot stand komt doet hier niets aan af want in de wedstrijd had men met het benutten van de 100%-kansen al op 2-4 of zelfs 2-5 kunnen staan. Komende week ontvangt de Udense ploeg Bekkerveld uit Heerlen.

Opstelling UDI: Theo v.d. Dungen (46. Thijs van Hoeij), Rik van Griensven, Mark v.d. Meulenhof, Matthias van Zanten, Dimitri Cremers, Bart van der Wijst, Tim Wolf (61. Milan Dellemann), Armand Kremers, Robin van Cuijk (82. Michiel van Zuidam), Johan Vissers en Sam Wassenberg.