UDI gelukkigste ploeg bij Vinkenslag (0-2)

Op Sportpark Zuid in Maastricht speelde UDI vandaag de uitwedstrijd tegen Fc Vinkenslag. Lange tijd leek de wedstrijd op een gelijkspel af te stevenen al hadden beide ploegen enkele goede kansen op doelpunten. Een kwartier voor tijd kwamen de Udenaren na een terecht toegekende strafschop op 0-1 via Donny van Herpen. In de hectische fase die volgde werd nog een bal van de doellijn gekopt en teisterde een kopbal de deklat boven Theo van den Dungen. Maar in blessuretijd maakte Johan Vissers aan alle spanning een einde door de ver uitgelopen doelman van Vinkenslag te passeren en van ver de bal in het lege doel te plaatsen. Daar waar een gelijkspel meer op zijn plaats was geweest hadden de Udenaren vandaag het geluk van de lijstaanvoerder en konden weer drie punten bijgeschreven worden.

De wedstrijd begon vandaag weer in de vertrouwde opstelling waarbij van der Wijst en Wassenberg weer fit aan de aftrap konden verschijnen. De wedstrijd startte van UDI-zijde gezien wat matig met veel ongeconcentreerd spel en foutieve passes. Aan de zijde van Vinkenslag waren Mazin Karagoli en Guido Valcq de gevaarlijkste spelers. Het waren ook deze beide spelers die in het eerste half uur het meest voor UDI-doelman van den Dungen verschenen. De eerste echte redding die hij moest verrichten was echter prima toen na bijna een half uur spelen een diepe bal werd gespeeld op Karagoli maar van den Dungen met een snelle sprint de bal net voor diens voeten kon wegwerken. UDI wordt dan eindelijk wakker en begint vaker voor het doel van Vinkenslag te verschijnen. Na een goede actie van Zuidam op links geeft deze hard laag voor maar van Herpen ziet zijn inzet goed gekeerd door de Vinkenslag-goalie. Enkele minuten later weer een kans voor UDI wanneer Benkers op rechts een lange rush besluit met een lage voorzet die door van der Wijst met zijn linkerbeen recht op de doelman wordt geschoten. Ook na een voorzet vanaf links van Cremers en een kopbal van Donny van Herpen wordt het doel niet gevonden. Al met al een eerste helft waarin de Udenaren matig starten en goed eindigen maar toch de 0-0 ruststand op het bord staat.

Na de rust start de thuisploeg furieus en moet UDI de eerste 10-15 minuten alle zeilen bijzetten om geen tegentreffer te incasseren. De grootste kans is voor Ruud van Kempen maar zijn inzet wordt door van den Dungen met een reflex met het been tegengehouden. Na deze periode gaat UDI beter spelen en komen langzaam maar zeker de kansen. In de 62e minuut krijgen de Udenaren een vrije trap op zo'n 20 meter van het doel. Matthias van Zanten zet zich achter de bal maar ziet zijn inzet maar net naast de verkeerde kant van de paal belanden. Een minuut of tien later de volgende goede kans wanneer Bart van der Wijst op links via de achterlijn doorkomt en goed terug legt op de ingevallen Wolf maar zijn inzet wordt gekraakt. Terwijl UDI steeds verder naar voren probeert te spelen blijft Vinkenslag haar favoriete spel spelen met lange ballen op de snelle spits Karagoli maar deze gevaarlijke aanvaller werd meer dan uitstekend verdedigd door Matthias van Zanten. Zowel in de lucht als met directe duels op de grond bleef de jonge Udenaar zijn tegenstander vrijwel altijd de baas zonder daarvoor overtredingen nodig te hebben. Wanneer dit een thuiswedstrijd was geweest was hij zonder enige twijfel uitgeroepen geweest tot "Man of the match".

Na 76 minuten dan een beslissend moment in de wedstrijd. Sam Wassenberg wordt op de rand van de zestien meter aangespeeld en hij draait goed naar binnen waarna hij onreglementair wordt gestuit door een Vinkenslag verdediger. De uitstekende leidende jonge scheidsrechter Witlox wijst tot ontzetting van heel Vinkenslag gedecideerd naar de stip. Een aantal spelers van Vinkenslag gaat verhaal halen bij de scheidsrechter waarbij een en ander wordt geroepen en hij tot tweemaal toe een forse duw krijgt. Nadat de kruitdampen zijn opgetrokken worden drie gele kaarten getoond voor Vinkenslag waarbij een van de Vinkenslag spelers blij mag zijn dat hij geen rood krijgt. Na de vier minuten oponthoud mag Donny van Herpen dan eindelijk aanleggen en hij schiet de bal zeer beheerst binnen. Enkele minuten later ontsnapt de thuisclub aan de 0-2 wanneer van Herpen goed teruglegt op Bart van der Wijst die zijn schot net naast ziet gaan.

Voor Vinkenslag is er dan het sein om alles of niets te gaan spelen. Met hoekschoppen en vrije trappen komen de ballen hoog voor het doel en met kunst en vliegwerk wordt er in de Udense achterhoede verdedigd. Met nog een minuut of acht te spelen weet Kremers een bal van de doellijn te koppen en daarmee de tegentreffer te verhinderen. Vinkenslag blijft aanvallen en enkele minuten later is het weer bijna raak wanneer Rob Schulpen een fraaie kopbal op de lat terecht ziet komen en UDI weer ontsnapt. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd dan de volgende hachelijke situatie wanneer de bal hoog wordt ingebracht en doorgekopt maar de scheidsrechter fluit direct voor een duwfout van een van de Vinkenslag-aanvallers waardoor het doelpunt wat aansluitend wordt gemaakt niet telt. Terwijl Vinkenslag alles op alles zet is het uiteindelijk Vissers die de wedstrijd in blessuretijd beslist. Een bevrijdende trap vanuit de verdediging komt voor zijn voeten en op zo'n veertig meter voor het doel passeert hij eenvoudig de Vinkenslag-goalie om vervolgens met een beheerste trap de bal in het lege doel te plaatsen (0-2). De ontlading aan UDI-zijde is groot want de drie punten zijn definitief binnen maar het heeft wel veel moeite gekost. Achteraf gezien is het in ieder geval verbazend om te constateren dat de thuisploeg nog niet meer punten heeft gehaald want het beschikt over een aantal goede spelers. Komende zondag gaat UDI weer het diepe zuiden in om dan aan te treden bij v.v. Schaesberg.

Opstelling UDI: Theo van den Dungen, Jaap Benkers, Mark v.d. Meulenhof, Matthias van Zanten, Dimitri Cremers, Johan Vissers, Armand Kremers, Bart v.d. Wijst, Michiel van Zuidam (62.  Tim Wolf), Donny van Herpen (84. Tom van der Molen) en Sam Wassenberg.