Gelukkige winst UDI tegen Venray (2-1)

Dat een balletje raar kan rollen werd vandaag maar weer eens bewezen door een hard werkend UDI dat zijn handen meer dan vol had aan Venray maar uiteindelijk toch met 2-1 winst het speelveld wist te verlaten. Collectief hard werken en de spaarzame kansjes benutten was voldoende om een sterker Venray toch te verslaan.

Voor de Udenaren stond vandaag een serieuze krachtmeting op het programma met het bezoek van sv Venray die tot dusverre met tien uit vijf een uitstekende seizoensstart achter de rug had. Ook de Udenaren spelen tot dusverre uitstekend en verrassen vriend en vijand met fris spel. Trainer John Meijs moest afgelopen week weer een tegenslag verwerken doordat Dimitri Cremers met een kwetsuur waarschijnlijk ook weer langere tijd uit de running zal zijn. In zijn plaats begon Milan Dellemann op de linksachter-positie en verder stond de reguliere opstelling van de laatste weken. Verheugend was bovendien dat Bart van der Wijst na wekenlang blessureleed weer op de bank kon beginnen.

Het begin van de wedstrijd was redelijk gelijkopgaand met veel actie op het middenveld met twee ploegen die open de wedstrijd in gingen. Venray was de ploeg met het meeste balbezit en ook iets meer duelkracht maar daar stond tegenover dat de Udenaren een enorme werklust lieten zien. Het grootste gevaar van de gasten kwam in de eerste helft via de corners waarbij doelman Thijs van Hoeij enkele malen moest worden geholpen door zijn verdedigers maar uiteindelijk goed overeind bleef. Het is opvallend hoe aanvallend de bezoekers uit Venray spelen met veel positiewisselingen en veel one-touch voetbal waarmee ze het UDI erg moeilijk wist te maken. Terwijl de Udenaren geen echte goede kans krijgen kan Venray dan al enkele 100% kansen noteren zonder dat er een doelpunt valt. Met name Thoone, Joosten en van Bergen zorgen voor veel gevaar. Vlak voor rust lijkt Venray dan toch op 0-1 te komen wanneer Tom van Bergen een fraaie kopbal in petto heeft maar van Hoeij kan redden. Terwijl iedereen zich verzoend met een doelpuntloos gelijkspel met de rust is het ineens UDI wat toeslaat. Een aanval van Venray komt ver in de Udense achterhoede terecht waar Mark van de Meulenhof de bal met een enorme trap weg werkt valt die pardoes over de verdediging van Venray en de immer doorlopende Sam Wassenberg krijgt de bal op een presenteerblaadje in de voeten. Hij weet wel raad met dit buitenkansje en schuift de bal goed langs doelman Peter Nabbe (1-0). Inmiddels komt de regen met bakken uit de lucht en snakt eenieder naar de rust. Venray zet nog eens goed aan en creeert zowaar nog twee kansen maar de Udense verdediging weet het gevaar te keren.

In de rust wordt Michiel van Zuidam vervangen door Bart van der Wijst waardoor Vissers verder naar links opschuift en trainer Meijs hoopt op meer controle op het middenveld. Venray is duidelijk veel feller uit de rust gekomen en al in de eerste minuut krijgt Freek Thoone een grote kans maar van Hoeij zet hem de voet dwars. In de tegenstoot is het zowaar bijna 2-0 wanneer Sam Wassenberg goed doortikt op van der Wijst maar doelman Nabbe kan de harde inzet van Bart van der Wijst keren. De gasten blijven fel aanvallen en de Udenaren hebben handen en voeten nodig om te verdedigen. Voor de uitstekend leidende scheidsrechter Holties wordt het druk omdat er mede door het natte veld veel slidingen worden gemaakt en daarbij ook wel eens spelers mee onderuit gaan. De grote druk wordt UDI in de 51e minuut teveel wanneer een aanval van Venray ogenschijnlijk afgeslagen kan worden maar de terugspringende bal naar de geheel vrijstaande Hlimi kan worden gespeeld en die profiteert van de ruimte die hij aan de rechterkant krijgt waarna hij de bal onberispelijk achter de UDI-doelman schiet (1-1). Aan weerszijden zijn er nu veel glijpartijen en de scheidsrechter moet vaak de gele kaart tonen. In de 61e minuut is het van Bergen, samen met Thoone en Hlimi een van de beste Venray-spelers, die de grote kans op 1-2 laat liggen wanneer hij vanaf rechts zichzelf met het linkerbeen vrij voor de doelman zet maar zijn inzet is te slap en een prooi voor Thijs van Hoeij. UDI blijft loeren op de counter en even later is er bijna het doelpunt maar de inzet van Wassenberg wordt met de borst van de doellijn gered door een verdediger van Venray.

Langs de lijn vragen de supporters van de thuisploeg zich al af of UDI dit vol kan houden want de druk wordt alsmaar groter en met een neutrale blik moet je toegeven dat Venray op dat moment de ploeg is die verdiend het doelpunt te maken. In tegenstelling tot veel andere Hoofdklassers speelt men frank en vrij op de aanval en heeft dermate veel kwaliteit voorin dat doelpunten nauwelijks uit kunnen blijven. Met het nodige kunst en vliegwerk en een enkele gele kaart blijft UDI echter op de been en lijkt Venray langzaam aan ietwat gefrustreerd te raken door het uitblijven van het doelpunt. Met nog tien minuten te gaan wordt de leeg gespeelde Armand Kremers vervangen door aanvaller Tim Wolf die vanaf links voor extra aanvallende impulsen zorgt. Op rechts speelt Koot weer een uitstekende wedstrijd met veel frisse passeerbewegingen alleen de eindpass is naarmate de wedstrijd volgt onnauwkeuriger. Ook op het middenveld van UDI wordt er hard gewerkt en Wonders en Vissers lopen de longen uit het lijf om ballen te onderscheppen. In de 86e minuut is er bijna het doelpunt van UDI wanneer Koot gelooft in een diepe bal op rechts, zijn tegenstander goed voorbij gaat en laag hard voor zet maar Wolf glijdt de bal via een verdediger net naast. Deze opleving zorgt voor extra energie bij de Udenaren en terwijl Venray op de laatste adem loopt zet UDI nog aan voor een klein slotoffensief. De beslissende actie komt uiteindelijk van Tim Wolf die op de linkerflank zijn tegenstander passeert en teruglegt op de inlopende Vissers en van der Wijst waarbij het Johan Vissers is die onverbiddelijk de bal op de slof neemt en in de linkerbenedenhoek kegelt. Het doelpunt wordt vervolgens gevierd alsof men kampioen is geworden waarbij eenieder op een vreugdehoop op het veld ligt. Vanaf de aftrap probeert Venray uiteraard nog eens aan te zetten en op zoek te gaan naar een gelijkmaker, die het feitelijk ook wel verdiende, maar ondanks bijna vijf minuten blessuretijd hield UDI stand en stond bij het eindsignaal de 2-1 overwinning op het bord. In de kantine staan de supporters vervolgens vol trots naar het scorebord te kijken want het staat er echt: UDI´19 op de derde plaats in de hoofdklasse. Volgende week gaat UDI naar Veldhoven voor de uitwedstrijd tegen UNA, de ploeg die vandaag verrassend won van Gemert.

Opstelling UDI: Thijs van Hoeij, Thijmen de Ruijter, Mertin van Katwijk, Mark v.d. Meulenhof, Milan Dellemann, Marc Koot (91. Jaap Benkers), Bram Wonders, Armand Kremers (81. Tim Wolf), Johan Vissers, Michiel van Zuidam (46. Bart van der Wijst) en Sam Wassenberg.