UDI komt tekort tegen Dijkse Boys (2-0)

De Udenaren waren vandaag niet opgewassen tegen de gastheren uit Helmond. Na een 0-0 ruststand maakten Lutgens en Strijbosch in het eerste kwartier na rust het niveauverschil duidelijk met twee doelpunten waarbij de Udense achterhoede op pure snelheid werd gepasseerd. Na een rode kaart voor Dijkse Boys probeerde UDI nog wel aan te zetten maar tot echt goede kansen leidde het slotoffensief niet meer. Al met al een terechte overwinning voor de thuisploeg.

Na weken van vriendschappelijk en bekervoetbal startte dan vandaag eindelijk de competitie. Voor de Udenaren was er meteen sprake van een zware uitwedstrijd bij Dijkse Boys in Helmond. De thuisclub had zich deze zomer behoorlijk versterkt en wil nadrukkelijk mee gaan doen om de plaatsen die recht geven op deelname aan de nieuw te vormen hoofdklasse. Bij de Udense supporters was er vooral de spanning in hoeverre het huidige team opgewassen zou zijn tegen de formatie die op papier in ieder geval als aanzienlijk sterker moest worden ingeschat. De wedstrijd begon aan beide zijden iets afwachtend met Dijkse Boys dat beter combineerde en vaker de aanval zocht. Het eerste gevaar komt na negen minuten wanneer Robby Lutgens goed uit kan halen maar doelman van Hoeij een uitstekende redding in petto heeft. Halverwege de eerste helft is er weer een goede kans voor Dijkse Boys maar Timmy Strijbosch mist de bal half zodat het gevaar weg is. De eerste mogelijkheid voor de Udenaren is wanneer van Zuidam goed doorkomt op links maar zijn voorzet door Sam Wassenberg net niet goed kan worden geraakt. Dijkse Boys is in de eerste helft de ploeg met het meeste balbezit en de bal gaat bij hen ook net iets sneller rond terwijl de Udenaren vooral proberen te verdedigen en loeren op een kansje. Een minuut of vijf voor de rust krijgt UDI nog een goede kans wanneer Dimitri Cremers een vrije trap mag nemen maar de kopbal van Wassenberg gaat net naast het doel. Opvallend is dat Dijkse Boys tamelijk veel overtredingen nodig heeft en de scheidsrechter coulant is met het (niet) geven van kaarten. Op slag van rust wordt Wassenberg binnen de zestien vastgehouden en gaat ook naar de grond maar de scheidsrechter is gedecideerd en laat gewoon doorspelen. In de blessuretijd van de eerste helft komt er dan toch een gele kaart na een zeer forse tackle van Gokan Balsi op de benen van Bart van der Wijst. Deze overtreding had ook met rood bestraft kunnen worden.

Wat er in de rust bij Dijkse Boys is gezegd zal niemand weten maar feit is wel dat men veel feller aan de tweede helft begon. Al in de eerste minuut krijgt Timmy Strijbosch een dot van een kans maar Thijs van Hoeij redt wederom uitstekend. Een minuut later is het dan toch raak. Na balverlies op het middenveld is het de snelle Robby Lutgens die aangespeeld wordt en op snelheid de Udense achterhoede voorbij gaat en beheerst de 1-0 binnen schiet. Dijkse Boys blijft dan druk zetten en dan mag de UDI-afweer niet klagen wanneer Roland van der Linden iets later net naast kopt. Binnen het kwartier is het weer raak wanneer de Udenaren een klassieke fout maken die men bijna de gehele wedstrijd door maakte door te lang met de bal aan de voet te blijven lopen in plaats van de bal sneller over te spelen. Op het middenveld werd de bal aldus onderschept en nu was het Timmy Strijbosch die diep gestuurd werd en de 2-0 binnen schoot. De thuisploeg gelooft het dan wel en leunt wat achterover waardoor de Udenaren wat meer in balbezit komen. Toch krijgen de bezoekers weinig echte kansen. Met nog een kwartier op de klok komt Dijkse Boys met tien man te spelen wanneer Balsi volkomen terecht een tweede gele kaart krijgt na een harde tackle op Robin van Cuijk. Beide trainers reageren dan direct waarbij Dijkse Boys een spits naar de kant haalt en Maurice Verberne als extra verdediger in brengt. Bij UDI komen Peerenboom en van Dijk erin om voorin meer stootkracht te krijgen. UDI probeert dan aan te vallen maar komt zelden in de buurt van Dijkse Boys goalie Toon van Veen. De routinier neemt veel tijd bij spelhervattingen maar wordt daar door de scheidsrechter niet voor bestraft. Opvallend is vervolgens wel dat Dijkse Boys in de laatste paar minuten nog drie gele kaarten krijgen wat de ploeg in andere wedstrijden nog wel eens op kan breken.

Al met al kan UDI terugkijken op een redelijke wedstrijd waarin men zeker in de eerste helft goed overeind bleef maar direct na rust twee maal duidelijk werd afgestraft voor vermijdbare fouten. De winst voor de thuisploeg was dan ook verdiend, zeker gezien het feit dat de Udenaren geen echte doelpoging tussen de palen wisten te creëeren. Voor de trouwe Udense supporters, die ook vandaag weer in de meerderheid waren, geeft de wedstrijd van vandaag in ieder geval vertrouwen en hopelijk kunnen de spelers dat komende zondag laten zien wanneer Schijndel/VITAM op bezoek komt op het Udense sportpark.

Opstelling UDI: Thijs van Hoeij, Patrick Kremers (77. Leroy van Dijk), Mark van de Meulenhof, Mertin van Katwijk, Dimitri Cremers, Marc Koot (68. Bram Wonders), Robin van Cuijk, Bart van der Wijst, Johan Vissers, Michiel van Zuidam (77. Theo Peerenboom) en Sam Wassenberg.