Strijdend UDI sleept drie punten weg bij Be Quick 1887 in Haren (0-1)

Terwijl de thuisploeg de eerste helft veruit de beste ploeg was bleken de bezoekers het meest effectief. De eerste goede kans voor de Udenaren werd direct afgerond door Wassenberg na goed werk van Michiel van Zuidam. Na de rust was er meer sprake van een gelijkopgaande strijd met kansen voor beide teams. Terwijl bij UDI de kansen niet benut werden was het UDI-doelman van Hoeij die zijn kunnen toonde door enkele prima reddingen. Ondanks een alles of niets spelletje van de thuisploeg bleef de 0-1 stand op het scorebord staan en konden de aanwezige UDI-supporters met een goed gevoel huiswaarts keren.

Voor UDI begon de start van de competitie in de Hoofdklasse C met een verre uitwedstrijd bij Be Quick 1887 in Haren (Gr.). De thuisploeg eindigde afgelopen seizoen als tweede in de hoofdklasse C en wordt door de insiders samen met NEC (am) en Alcides als een van de titelfavorieten gezien. Diezelfde mening is de thuisclub zelf ook toegedaan want zowel in de bestuurskamer als kort voor aanvang van de wedstrijd bij monde van trainer Groninger werd expliciet uitgesproken dat de doelstelling voor dit seizoen kampioen worden is. Be Quick zag enkele belangrijke spelers vertrekken en kreeg daar een aantal zeer talentvolle maar jonge spelers voor in de plaats. Een groot deel van de selectie wordt gevormd door spelers die elders op hoog niveau gespeeld hebben maar nu een studie volgen in Groningen en daar dus ook gaan spelen. Ofschoon de Udenaren ook een relatief jonge ploeg hebben staat er er natuurlijk wel wat meer ervaring binnen de lijnen.

Roy Vissers kwam als invaller binnen de lijnen (foto's Robert Janzen)

Bij UDI begonnen Mamaar en Cremers ondanks een gebrek aan wedstrijdritme aan de partij waarbij in de spits Wassenberg de voorkeur had gekregen voor Roy Vissers. De start van de wedstrijd was duidelijk voor de thuisclub. Met lange passes werd de voorhoede aan het werk gezet maar ook aanvallen over de flanken waren er met grote regelmaat. Bij UDI achterin was het zoeken maar ook wennen aan de hoog opspringende ballen op het Harense kunstgrasveld. De dominantie van Be Quick was groot maar al snel werd ook duidelijk dat het centrum van de verdediging niet de allersterkste plek van de ploeg was. Na elf minuten was het van Zuidam die de opbouw van achteruit flink stoorde en de de bal van zijn tegenstander ontfutselde. Vanaf de achterlijn zette hij vervolgens uitstekend voor waar Wassenberg aan de tweede paal de 0-1 binnen kon tikken. Be Quick was niet echt onder de indruk van de achterstand en bleef vlot combineren. Na bijna een kwartier spelen begon Rob van der Leij aan een indrukwekkende slalom maar zijn inzet ging rakelings naast het doel. In het restant van de eerste helft blijft Be Quick overtuigen met goede snelle combinaties maar strandt men telkens rond de zestien meter waar de Udense verdedigers zich vaak letterlijk in de strijd werpen en daarmee schotpogingen verhinderen of dusdanig kraken dat het gevaar weg is. Op slag van rust kreeg UDI nog een enorme kans toen Joep van Geelkerken een steekpass gaf op van Zuidam die dermate schrok van zijn vrijheid dat hij oog in oog met doelman Koopmans niet verder kwam dan een zwak rollertje.

Kunst en vliegwerk voor het Udense doel

Na de rust wordt de strijd meer gelijkopgaand en krijgt het Udense middenveld met Mamaar en van Geelkerken steeds meer grip op de bal en kunnen de voorwaartsen steeds vaker bereikt worden. Zowel Wolf op rechts als van Zuidam op links laten enkele malen fraaie passeeracties zien terwijl Wassenberg sterk is in de aanname en het kaatsen. Een andere opvallende rol was er zoals afgelopen seizoen ook regelmatig te zien voor Bram Wonders die zijn naam als stofzuiger weer eer aan deed met grote aantallen onderscheppingen. Ook Be Quick blijft aanvallen en UDI ontsnapt wanneer bij een scrimmage voor het doel de bal ingekopt lijkt te worden maar van Hoeij met een reflex de bal van de lijn weet te tikken. Na bijna een uur spelen wordt de moegestreden Mamaar vervangen door Roy Vissers die op dezelfde positie vanaf het middenveld gaat spelen. Terwijl de minuten voort tikken wordt UDI steeds dominanter in het spel en is Be Quick vooral gevaarlijk met opportunistisch spel. Zo is er een prima mogelijkheid voor UDI wanneer Wassenberg doorkomt maar vergeet af te leggen op de vrijstaande van Zuidam en zelf besluit met een punter. Vooral de laatste tien minuten wordt de druk groter en komt er een waarschuwing wanneer Valentijn een bal net naast het doel krult. In de tegenstoot had

Mourad Maamar sterk op  het middenveld

van Zuidam de wedstrijd op slot kunnen gooien toen hij met een diepe bal weggestuurd werd en met drie spelers van Be Quick in de rug besluit tot een lage schuiver welke door doelman Koopmans met een uiterste krachtsinspanning wordt gekeerd. Enkele minuten voor tijd volgt er weer een goede kans voor Be Quick maar het schot van Max Reilman wordt door van Hoeij vakkundig tot hoekschop verwerkt. In de slotminuten worden de moegestreden Wolf en Cremers vervangen door Boyon en van Cuijk. Laatstgenoemde heeft binnen een minuut onbedoeld een negatieve hoofdrol wanneer hij in de zestien meter van Be Quick een onbesuisde en overbodige tackle inzet en daarmee metr rood van het veld wordt gezonden. Of de speler van Be Quick echt geraakt werd kon vanaf de zijkant niet goed worden waargenomen maar feit blijft dat dit een zeer onhandige actie was. Na enkele minuten blessuretijd kwam dan eindelijk het laatste fluitsignaal en was de blijdschap in het Udense kamp erg groot. Gezien de hele wedstrijd had Be Quick een punt verdiend maar ondanks het enorme veldoverwicht in de eerste helft creeerde men wel gewoon simpelweg te weinig echte kansen en dat is het enige wat telt. De tweede helft was licht in het voordeel van de Udenaren en door het sterke collectief en goed keeperswerk van van Hoeij kan de overwinning ook niet helemaal onverdiend worden genoemd. Volgende week speelt UDI haar eerste thuiswedstrijd van deze competitie en dan al op zaterdagavond tegen Longa'30 uit Lichtenvoorde.

Bekijk de beelden gemaakt door OOGTV de lokale omroep van Groningen.

Bram Wonders ijzersterk als balafpakker

UDI'19: Thijs van Hoeij, Jaap Benkers, Mark v.d. Meulenhof, Giovanni Henskens, Dimitri Cremers (88. Robin van Cuijk), Bram Wonders, Mourad Mamaar (58. Roy Vissers), Joep van Geelkerken , Tim Wolf (86. Ruud Boyon), Michiel van Zuidam en Sam Wassenberg.