Oranje Onder 18 onderuit in Uden

Bron: KNVB - onsoranje.nl

Het Nederlands elftal voor spelers onder 18 jaar heeft woensdagavond met 4-1 verloren van de leeftijdsgenoten uit Turkije. Voor Onder 18 was het de derde nederlaag in evenzoveel wedstrijden. Voor rust was Oranje beter, maar verzuimde het weg te lopen van de Turken. Na rust was de organisatie een kwartier lang zoek bij het team van Remy Reijnierse, waardoor de bezoekers konden uitlopen naar 4-1.

Op een goed gevuld sportpark  in Uden, waar zowel de Turkse als de Nederlandse supporters van zich lieten horen, kwam Nederland prima uit de startblokken. Het eerste doelpunt viel echter al vroeg in de wedstrijd aan de andere kant. Uit de eerste de beste counter was het Recep Niyaz die Nick Olij wist te verschalken.

Terechte gelijkmaker

Oranje ging niet bij de pakken neerzitten en knokte zichzelf langszij. Nadat Onder 18 meerdere kansen had laten liggen op de gelijkmaker, was het uiteindelijk Bilal Basacikoglu die wel trefzeker was. De aanvaller controleerde een hoge voorzet van Anwar El-Ghazi bij de tweede paal en schoof de bal beheerst met de punt van de schoen onder de Turkse goalie door.

Trainer Remy Reijnierse was tevreden over het eerste bedrijf. ,,Wat we vooraf hadden afgesproken hebben we teruggezien in het veld', was de mening van de KNVB-coach. ,,We waren overduidelijk de bovenliggende partij, maar hebben de kansen alleen niet benut. Dat kunnen we onszelf verwijten.'

Organisatie zoek

Hoe anders was dat in het kwartier na rust. Zes nieuwe spelers kwamen het veld in, waardoor de organisatie bij Onder 18 even zoek was. Nadat doelman Mike Havekotte eerst nog een strafschop van Niyaz op uitmuntende wijze had gestopt, was het diezelfde Niyaz die twee minuten later de 1-2 binnenschoot. ,,We hadden geen grip, waren de controle even kwijt', oordeelde Reijnierse.

Dat bleek, want via Atabey Cicek en andermaal uitblinker Niyaz stond het twintig minuten voor tijd ineens 1-4 voor de Turken. Oranje herstelde zich in het restant van de wedstrijd, maar kon een nieuwe nederlaag niet afwenden. Reijnierse wilde er niet te zwaar aan tillen. ,,Dit is een mooi leermoment voor deze jongens. Na rust waren we te naïef, waardoor zij via een paar perfecte counters uit konden lopen naar 1-4. Geen probleem, Onder 18 is een ondersteunend elftal voor Onder 19.'

Tien debutanten

Vandaar ook dat Reijnierse en zijn staf er de afgelopen weken op uittrokken om zoveel mogelijk spelers aan het werk te zien. ,,De beste spelers die nog in Onder 18 zouden mogen spelen zitten al bij Onder 19", vertelde de coach. ,,Daaronder is er een hele grote groep die aan elkaar gewaagd is. Wij kiezen er bewust voor om meerdere jongens een kans te geven. Nu hadden we tien debutanten die nog nooit eerder voor Oranje zijn uitgekomen. Dat daar best wat spanning bij komt kijken is logisch. Juist die ervaring kunnen ze bij dit elftal opdoen.'

Voor foto's van deze interland: klik hier! (Link naar boxteldigitaal.nl)

Statistieken:

Onder 18 - Turkije 1-4 (1-1).

Scoreverloop: 9. Niyaz 0-1, 38. Basacikoglu 1-1, 54. Niyaz 1-2, 62. Cicek 1-3, 71. Niyaz 1-4. Bijzonderheid: 52. Havekotte stopt strafschop Niyaz.

Gele kaart: Van Vlerken.

Opstelling Nederland: Olij (46. Havekotte), Lopes Cabral (46. Van Vlerken), Walsh, Hendrix, De Wijs (46. Heesakkers), Leemans (67. Van den Boomen), Vloet, Sinkgraven (46. Bakker), Basacikoglu (46. Tadmine), Dammers (46. Oosterwijk), El-Ghazi.