ProgrammaUitslagenTrainingenAfgelastingen
UDI19
CSU

40 jaar actief als contributie-administrateur!

01-05-2013 • Seizoen 2012 2013 | Nieuws

jos

Betrokken, betrouwbaar en actief. Dat zijn eigenschappen,  die je hoopt te vinden bij ieder lid van onze vereniging. Gelukkig kennen we bij UDI'19 veel mensen, die aan deze criteria voldoen en die samen onze vereniging hebben gemaakt tot wat deze nu is. Ik wil er een vrijwilliger uit te lichten: dat is
' Jos van Duijnhoven. '

Jos is al sinds 1960 lid van onze vereniging. In al die jaren heeft hij diverse functies vervuld. Hij was gedurende vele jaren jeugdleider en daarna leider bij de senioren; na zijn pensioenering  bij de belastingdienst is Jos toegetreden tot de onderhoudsploeg en op dit moment bemant hij ook nog op zaterdag het wedstrijdsecretariaat. Allemaal taken, die door Jos met zorgvuldigheid en betrokkenheid werden en worden uitgevoerd.

Echter, bovenal is Jos binnen UDI'19 bekend als de man van de contributie. Per 1 mei a.s. is het 40 jaar geleden , dat Jos de functie van contributie-administrateur aanvaardde. Het vervullen van die functie gedurende 40 jaar is echt een unieke prestatie, waarvan het belang voor UDI'19 niet onderschat moet worden.

Enkele wetenswaardigheden op een rij. In de afgelopen 40 jaar heeft Jos:

  • De vereniging zien groeien naar de huidige 1.600 leden;
  • Jarenlang dagelijks na zijn werk vele uren besteed aan het verwerken van de mutaties;
  • Naar schatting 20.000 bankafschriften verwerkt;
  • Jaarlijks meer dan honderd aanmaningen verstuurd;
  • Naar schatting enkele miljoenen euro's aan contributiegeld verwerkt;
  • 6 penningmeesters 'overleefd';
  • De ontwikkeling meegemaakt van het  handmatig bijhouden in een schrift tot het innen van de contributie via automatische incasso.

Een bijkomstigheid van zijn werkzaamheden bij UDI'19 was,  dat Jos van ieder lid van UDI'19 naam, adres en geboortedatum  uit zijn hoofd wist. Het zou mij persoonlijk niet verbazen als Jos ook nog de bankrekeningnummers weet van al die UDI-leden, die in de afgelopen veertig jaar lid zijn geweest van onze vereniging; maar dat wilde Jos niet bevestigen.

Van de 40 jaar, dat Jos de contributie-administratie heeft verzorgd heb ik 7 jaar met hem samengewerkt als penningmeester. Ik wil graag onderstrepen,  dat het belang van een goede contributie-administrateur niet  onderschat moet worden. Uiteindelijk is de contributie de belangrijkste kurk, waarop de vereniging drijft en wanneer dit zonder problemen verloopt,  dan is dat een hele zorg minder. Ik wil hierbij benadrukken,  dat we het aan Jos te danken hebben,  dat dit al die jaren vlekkeloos is verlopen en ik wil graag uitleggen,  waarom ik daar zo over denk.

Om een goede contributie-administrateur te zijn moet je allereerst accuraat werken. Niks is vervelender dan dat iemand wordt gevraagd contributie te betalen, terwijl dit al is gedaan. In de afgelopen jaren ben ik diverse keren op de achtergrond betrokken geweest bij discussies tussen Jos en leden van de vereniging over achterstallige contributie. Ik wist,  dat de uitkomst van deze discussie al bij voorbaat vast stond. Jos had zijn administratie altijd zodanig goed op orde, dat hij heel snel tot enkele jaren terug de contributiebetalingen van ieder lid boven water kon halen om zijn gelijkaan te tonen en daarmee was de discussie vaak al geëindigd voordat deze was gestart. De meeste leden binnen de vereniging gingen dan ook direct over tot betaling van 'achterstallige' contributie wanneer het blauwe kaartje van Jos in de bus viel met daarop aangegeven hoeveel contributie er nog moest worden betaald  over de afgelopen periode. Uitzoeken of het klopte wat op de aanmaning stond had geen zin, want het klopte altijd! Het is ook een feit, dat diverse leden het blauwe kaartje van Jos gebruikten om op dat moment weer voor een volledig seizoen de contributie te betalen; ik heb me hier, toen ik nog geen penningmeester was, ook schuldig aan gemaakt.

jos kleur

Er komt echter meer kijken bij een goede contributie-administrateur dan accuratesse alleen. Minstens net zo belangrijk is de eigenschap, dat je ook menselijk en sociaal kunt kijken naar de reden van eventuele problemen bij de betaling van de contributie. We zijn een vereniging en indien mensen goede redenen hadden dan was er met Jos altijd een afspraak te maken over hoe de achterstand zou worden ingelopen. Dat regelde Jos zelf naar eer en geweten en dat past ook binnen een vereniging zoals UDI'19.

Het afgelopen seizoen hebben we een belangrijke stap gezet bij het innen van de contributiegelden en zijn we overgestapt naar het systeem van automatische incasso. De eerlijkheid gebied te zeggen, dat Jos hier in eerste instantie sceptisch tegenover stond. Maar eenmaal overtuigd van de meerwaarde van dit systeem voor de vereniging heeft Jos zich met volle overgave gestort in de voorbereiding van deze omvangrijke operatie en vele dagen daaraan besteed.  Dat kenmerkt de echte betrokkenheid van Jos bij de vereniging, dat hij ondanks persoonlijke twijfel volop zijn medewerking verleent aan wat belangrijk is voor de vereniging.

Na het teruglezen van bovenstaande tekst realiseer ik me, dat ik nog vergeten ben iemand te noemen en dat is Johanna:  de vrouw van Jos. Zij is degene, die Jos in al die jaren heeft moeten delen met UDI'19. Daarbij zal ze ongetwijfeld  haar momenten van twijfel hebben gekend, wanneer Jos weer opnieuw in de papieren dook om voor UDI'19 de contributie te verwerken. Maar ik weet ook dat ze Jos al die jaren op de achtergrond heeft gesteund bij de uitoefening van zijn werkzaamheden. Daarvoor wil ik ook Johanna bedanken.

Ten slotte wil ik nog zeggen,  dat ik hoop,  dat Jos en Johanna nog vele jaren in goede gezondheid van hun kinderen en kleinkinderen mogen genieten en dat we als vereniging nog vele jaren gebruik mogen maken van de diensten van Jos.

Jos, bedankt voor de afgelopen 40 jaar en ik wil graag samen met jou de komende tien jaar volmaken naar de 50 jaar.

Mark van de Burgt
Penningmeester UDI'19

 

Deel dit artikel

Deze site is ontwikkeld door ID and more.

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer info op Cookies en Disclaimer.