ProgrammaUitslagenTrainingenAfgelastingen
UDI19
CSU

Jo Rooijendijk uit Odiliapeel 'Het kanon van UDI19'

07-08-2012 • Seizoen 2012 2013 | Nieuws

Jo Rooijendijk, de legendarische voetballer van UDI'19 uit Odiliapeel, onder de oudere supporters beter bekend als de speler met het harde schot. Vandaar de bijnaam 'Het kanon van UDI'19'. Wie is Jo Rooijendijk eigenlijk? Wie kan een beter antwoord geven op deze vraag dan Jo Rooijendijk zelf.

Jo Rooijendijk komt uit een groot gezin met 11 kinderen. Hij is geboren op 12-02-1932 in Mill en op 1 jarige leeftijd verhuist hij naar Odiliapeel waar hij nu nog steeds woonachtig is. Bijna 60 jaar geleden trouwde hij met Bertha v.d.Elzen en zij krijgen drie dochters.

Carrière

Jo begon zijn voetbalcarrière in Odiliapeel bij de toenmalige voetbalclub Tubantia. Voetballen? Ik was er gek op, gek van voetballen, als kind al samen met zijn vader. In zijn jeugdjaren genoot Jo zijn opleiding bij schoenenfabrikant Bata in Best en omdat Jo in Best in de 'kost' was ging hij voetballen bij S.C.B. (Sport Club Bata). Daarna volgde UDI'19 en RKSV Odiliapeel. Jo Rooijendijk is nog steeds een voetballer in hart en nieren, al is zijn actieve periode al lang voorbij. Als hij het zou kunnen overdoen zou hij zo weer beginnen met voetballen; het had en heeft een enorme aantrekkingskracht op hem. Een andere hobby van Jo was wielrennen. Ook dat vond hij prachtig, hij heeft nog in vele criteriums als nieuweling gefietst, maar het voetbal had toch zijn voorkeur.

Huurhuis

Op een zaterdag ergens in 1954 was Jo met zijn vader bij UDI'19 naar een wedstrijd aan het kijken. Ze werden bij het café van Martien van de Broek naar binnengeroepen. De toen 22 jarige Jo werd gevraagd door UDI'19 bestuurslid Jo van Berkel om in Uje te komen voetballen. Wethouder en UDI'19 bestuurslid Toontje de Groot werd hiervan op de hoogte gebracht; die stelde daar tegenover dat hij een huurhuis in Odiliapeel zou krijgen als hij in Uje zou komen voetballen. Ook RKSV Volkel, dat in dezelfde klasse speelde als UDI'19, toonde belangstelling voor het 'talent' uit de Peel. Wethouder Toon Nooijen uit Volkel beloofde hem ook een huurhuis, maar Jo had zijn 'jawoord' inmiddels al aan UDI'19 gegeven.

Overstap naar UDI'19

De RKSV UDI'19 voetbalde toen op het terrein achter het café van Martien van de Broek. Hij voetbalde 10 jaar met veel plezier bij de club uit Uden als linksbinnen met een geweldige pegel in zijn benen alias Coen Dillen van PSV. Jo kende met zijn uitstapje naar UDI'19 alleen maar hoogtepunten; degradaties kende Jo met UDI'19 niet. Hij voetbalde destijds met UDI'19 coryfeeën zoals Jan de Kleijn, 'de lange v.d. Heuvel', Gieleke v.d.Akker, Jopie van Eenbergen, Toon, Nol en Vic Jetten en Luuc Boonaerts. Ook speelde Jo samen met de later naar Australië geëmigreerde doelman Martien v.d. Burght, die nog voor het nationale team van Australie speelde. Zijn eerste trainer bij UDI'19 was ene v.d. Berg uit Hilversum en hij weet zich nog te herinneren dat hij bij Philips in Uden werkte. Verder trainde hij onder Cor de Smet en Frans Overzier. Voor een gewonnen wedstrijd ontvingen de spelers toentertijd twee gulden en een gulden vijftig voor een gelijkspel.

Jo vertelde dat er bij gewonnen wedstrijden na afloop in het café van Martien van de Broek door 'sponsors' diverse kistjes bier onder de tafel werden geschoven. Bij een behaald kampioenschap mochten ze ooit een nieuw pak uitzoeken bij modezaak Harrie Bergman of nieuwe voetbalschoenen bij d'n Bresser en gratis naar de kapper. Na tien mooie jaren keerde Jo terug naar RKSV Odiliapeel en speelde daar tot zijn drieënveertigste. Daarna trainde hij o.a. het eerste elftal waarmee hij twee kampioenschappen behaalde. Ook met diverse jeugdteams van RKSV Odiliapeel behaalde hij vier titels


Kampioensfoto UDI'19 uit 1961 met bijbehorende promotie naar de 2e klasse KNVB

Oude liefde roest niet

UDI'19 zit nog steeds in zijn hart; hij volgt UDI'19 nog nauwlettend en Jo is nog regelmatig vaste toeschouwer bij de thuiswedstrijden. Jo is niet over elke wedstrijd te spreken; ze laten de kopjes te snel hangen als het even wat tegen zit. Tijdens de Opendag UDI'19 op zaterdag 18 augustus a.s. speelt 'oud UDI'19' een wedstrijd tegen een team gevormd uit spelers van de vier zusterverenigingen uit de Gemeente Uden die in het verleden voor UDI'19 actief zijn geweest. Jo Rooijendijk is dan ook van de partij. Uiteraard niet meer als speler maar als coach van de tegenstander van de 'oudjes van UDI'19'. De spelers zullen op 18 augustus louter voor hun plezier spelen en of ze winnen of verliezen zal ze niet zo heel veel kunnen schelen. Jo kennende lijkt dit 'baantje' dan ook voor hem op het lijf te zijn geschreven en zal hij gebrand zijn om een goed resultaat te behalen, want aan verliezen heeft Jo een bloed hekel. Wilt u deze wedstrijd niet missen noteer dan zaterdag 18 augustus a.s. in je agenda/PDA. Locatie; Sportpark 'Parkzicht' aanvang 16.45 uur. De entree is gratis.

Deel dit artikel

Deze site is ontwikkeld door ID and more.

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer info op Cookies en Disclaimer.