ProgrammaUitslagenTrainingenAfgelastingen
UDI19
CSU

Zonder respect geen voetbal!

09-12-2012 • Seizoen 2012 2013 | Nieuws

forum2Dat was het thema van de bijeenkomst die UDI 8 december organiseerde in het clubhuis. Binnen het bestuur was al aandacht voor dit onderwerp gevraagd naar aanleiding van de gebeurtenis in Almere, waarbij een grensrechter door brutaal geweld om het leven kwam. Toen de KNVB ook nog aan alle clubs in Nederland voorstelde om belangstellenden de gelegenheid te geven over de onderwerp te laten praten,  werd al snel besloten om zaterdagmiddag hieraan gehoor te geven.

Dat was het thema van de bijeenkomst die UDI 8 december organiseerde in het clubhuis. Binnen het bestuur was al aandacht voor dit onderwerp gevraagd naar aanleiding van de gebeurtenis in Almere, waarbij een grensrechter door brutaal geweld om het leven kwam. Toen de KNVB ook nog aan alle clubs in Nederland voorstelde om belangstellenden de gelegenheid te geven over de onderwerp te laten praten,  werd al snel besloten om zaterdagmiddag hieraan gehoor te geven.

forum2

Voorzitter Paul Rüpp memoreerde in zijn opening natuurlijk aan de aanleiding van deze bijeenkomst en vroeg om een minuut stilte. Vooraf aan de (forum) discussie hield Dr. Hans Werdmölder, de avond ervoor nog bij Pauw en Witteman, een inleiding over gewelddadig gedrag onder jongeren.  Als cultureel antropoloog en criminoloog heeft hij daar jarenlang onderzoek naar verricht. Hij wees vooral op het herstel van het gezag in de maatschappij. Belangrijke peilers daarin zijn volgens hem de opvoeding door de ouders (meer corrigerend, minder overleg) en de houding en aanpak van autoriteiten (politie, leraren). Laat zien dat je gedragsdrager bent en handel er ook naar.

forum3

Daarna werden de verschillende leden uit het forum bevraagd op hun meningen en ervaringen over geweld en respect. Dick Blommendaal benadrukte als scheidsrechter het belang van de opleiding van goede, jonge scheidsrechters. Burgemeester Hellegers hecht veel waarde aan de samenwerking overheid en vereniging. Jeugdvoorzitter Wim Scheen herinnerde regelmatig aan een goede communicatie en relatie met ouders en vrijwilligers. Jos Heutink vond in zijn functie als vice-voorzitter van de KNVB in deze regio, dat zij veel kunnen doen aan (pedagogisch) opleiden, maar zeker ook aan consequent straffen. De spelregels kunnen zij echter niet veranderen.

Uiteraard kwamen er ook vanuit het talrijk opgekomen publiek reacties en voorstellen. Jeugdleden, trainers, leiders, ouders, scheidsrechters, bestuursleden van verschillende verenigingen: vanuit elke geleding kwam men wel met een idee, een plan of een tip. Genoemd hierbij werden o.a. aanpassing van de spelregels, (verplicht) opleiden van (jeugd)scheidsrechters, beleggen van ouderavonden, geven van opvoedkundige cursussen, alle incidenten melden, sneller en zwaarder straffen, overleg en informatie-uitwisseling tussen clubs.

Het bestuur van UDI, maar ook van andere aanwezige verenigingen, de taak om iets te gaan doen met de genoemde voorstellen, zodat verbaal en fysiek geweld op en rond de sportvelden teruggebracht kan worden. Hopelijk komen er ook landelijke initiatieven vanuit de overkoepelende instanties en komt daar de voorbeeldfunctie van met name het profvoetbal ter sprake.

Afbeeldingen van deze bijeenkomst zijn te zien op de website onder het kopje Fotoboek.

forum1

Deel dit artikel

Deze site is ontwikkeld door ID and more.

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer info op Cookies en Disclaimer.