UDI in boeiend bekerduel voorbij DESO (2-3)

UDI moest vandaag op bezoek bij DESO, de koploper in de tweede klasse uit Oss. Het werd een aardig schouwspel waarbij UDI voetballend beter was maar DESO op inzet en enthousiasme de marge klein wist te houden zodat het lang spannend bleef. Terwijl UDI verzuimde de wedstrijd op slot te gooien was het mede aan prima keeperswerk van Tom Jacobs te danken dat de 2-3 winst uiteindelijk een feit was.

Met de nederlaag van afgelopen week in het achterhoofd en de wetenschap dat DESO zeker niet de simpelste tegenstander was die de Udenaren konden loten was eenieder benieuwd welke elf in de basisopstelling zouden starten. De technische leiding van de Udenaren kozen voor een centrum met Nick van Dijk en Mark van de Meulenhof en een positie voor Giovanni Henskens als linkerverdediger. Zeker zo'n 500 toeschouwers omzoomden het veld van de Osse ploeg in opmars. De afgelopen jaren zijn de Ossenaren vanuit de vierde klasse bezig aan een opmars met als voorlopig doel een plek in de hoofdklasse. Op dit moment is men lijstaanvoerder in de tweede klasse en nadrukkelijk bezig om ook dit seizoen weer een stapje omhoog te maken.

deso udi19 1

UDI begon wat ongeconcentreerd en leek al in de derde minuut op achterstand te komen maar de treffer van DESO werd, terecht, afgekeurd wegens buitenspel. De Udenaren waren wel direct wakker en namen het heft in handen. Enkele minuten later werd van Zuidam vrijgespeeld die uitstekend inspeelde op van den Berk die de bal goed wegkapte en met rechts de bal beheerst in de benedenhoek binnen schoot. DESO probeert wel aan te zetten maar UDI staat geconcentreerd en geeft geen echte kansen weg. Na een kwartier spelen worden de Udenaren nog beter in het zadel geholpen wanneer van Veen op doelman Maassen afgaat en een halve lob produceert die wordt geraakt door de doelman maar vervolgens voor de voeten van verdediger Dave Eveleens valt die de bal in eigen doel schiet (0-2). De thuisploeg probeert dan wat meer druk te zetten maar moet wachten tot de dertigste minuut voordat het voor het eerste gevaar kan zorgen. Een UDI-verdediger wil de bal binnen de vijf meter hoog wegtrapppen maar scheidsrechter van Daal geeft een indirecte vrije trap wegens gevaarlijk spel. Donny van Herpen (ex-UDI) gaat de bal inschieten maar de Udense muur die op de doellijn staat houdt de rijen niet gesloten zodat de bal in de korte hoek binnen vliegt. DESO wil dan direct doorpakken maar weet nog weinig ruimte te vinden in de Udense achterhoede waar youngster Nick van Dijk een sterke wedstrijd speelt en vrijwel alle duels wint. Een minuut of vijf voor de rust lijkt UDI helemaal op rozen te komen wanneer Dick Smits hoog inspeelt op Kevin van Veen. De UDI-spits controleert de bal hoog in de lucht en leidt deze richting zijn rechtervoet. Nog voordat de bal de grond raakt volgt een ziedend schot wat in de verre hoek binnen slaat. Een fraaie actie van de Udense spits die daarmee de 1-3 op het bord brengt. Vlak voor de rust krijgt van Zuidam nog een goede kans maar doelman Maassen redt met de voet.

deso udi19 2

Na de rust gooit DESO alle schroom van zich af en gaat vol bezieling op de aanval spelen. UDI krijgt het dan lastiger en UDI-doelman Jacobs komt steeds vaker in beeld. De eerste enorme kans is er voor Ricky van Orsouw maar hij besluit uiteindelijk met een schot hoog over. Even later weer een goede mogelijkheid voor DESO maar Tom Jacobs redt bekwaam. DESO voert de druk nog wat verder op en scheidsrechter van Daal heeft het even moeilijk om de juiste beslissingen te nemen mede doordat aan beide zijden ineens mensen naar de grond gaan waarbij niet altijd objectief waargenomen kan worden of er sprake was van een overtreding. Halverwege de tweede helft krijgt DESO een vrije trap net buiten de zestien meter en wederom is het van Herpen die zich achter de bal plaatst. Ondanks alle aanwijzingen blijft de muur weer niet dicht en eindigt het schot van de DESO-spits wederom in het Udense doel (2-3). Terwijl DESO hoopt op een aansluitingstreffer is het UDI dat ruimte krijgt voor de tegenstoot maar in de afwerking de nauwkeurigheid mist. Ondermeer Wolf en van Veen missen uitstekende mogelijkheden terwijl aan de andere kant Nick van Dijk zich onderscheid met enkele prima verdedigende ingrepen. Met nog vier minuten op de klok krijgt DESO een gemakkelijk gegeven vrije trap op de rand van de zestien meter en uiteraard is het weer van Herpen die zich opmaakt voor zijn derde treffer. De Udense muur wordt zorgvuldig gezet en blijft onbeweeglijk wanneer van Herpen hard in de muur schiet. In de rebound redt Jacobs op een fraai schot van een Osse middenvelder. In de slotminuten pakken van Veen en Wolf weer twee onnodige gele kaarten en dat is een fenomeen waar UDI-trainer Gösgens nog wel de aandacht op zal vestigen want dit gaat leiden tot schorsingen waar niemand op zit te wachten. In de blessuretijd krijgt UDI nog een enorme kans maar van Veen ziet zijn medespelers niet en gaat voor eigen succes. Volgende week wacht weer de competitie en dan een lastig uitduel bij Someren, een ploeg die zeker thuis lastig te verslaan is.

UDI: Tom Jacobs, Robin van Cuijk, Giovanni Henskens, Mark van de Meulenhof, Nick van Dijk, Dick Smits (85. Dimitri Cremers), Joep van Geelkerken, Bas van den Berk (58. Johan Vissers), Michiel van Zuidam (81. Anwar Tuithof), Kevin van Veen en Tim Wolf.