UDI laat de punten achter in Dongen (2-1)

De inhaalwedstrijd vandaag in Dongen liet zelden goed voetbal zien maar spannend was het wel. De eerste helft was qua kansen duidelijk voor UDI en er werd verzuimd om al voor rust de wedstrijd op slot te gooien. Na de rust toonde Dongen volle inzet en bij hen was duidelijk het besef aanwezig dat drie punten noodzakelijk waren om nacompetitie voor degradatie te ontlopen. De thuisclub scoorde direct na rust en wist vervolgens de 2-1 voorsprong tot het eindsignaal vast te houden.

Aangezien voor UDI 2 de kampioenswedstrijd tegen Gemert 2 op het programma stond zaten er naast trainer Bas Gösgens wat nieuwe namen op de Udense bank vanuit de A1 met Robin Walk en de reservedoelman Toon Wintjes. Ook Michiel van Zuidam begon op de bank aangezien Mark van de Meulenhof weer kon spelen en op de linkerflank de voorkeur werd gegeven aan Bas v.d. Berk. UDI begon zoals vaker de laatste weken erg sterk aan het duel en al na twee en een halve minuut stonden de Udenaren op een 0-1 voorsprong. Een poging tot uitverdedigen zorgde voor een bal die half geraakt werd en voor de voeten viel van spits Kevin van Veen. Hij draaide prima weg en plaatste de bal beheerst in de linkerbenedenhoek. De bezoekers zijn niet echt onder de indruk en al enkele minuten later is de lange spits Jeroen Nagel die de eerste grote kans voor Dongen krijgt maar zijn kopbal gaat over. UDI blijft echter sterker en krijgt na een goede actie van Kevin van Veen weer een prima kans maar zijn schot gaat net over. Langzaam maar zeker wordt Dongen sterker en krijgt het duidelijk de overhand in balbezit zonder in eerste instantie heel gevaarlijk te worden. Na ruim een half uur verovert Tim Wolf zelf de bal op de middenlijn en start een sprint richting Dongen-doel. Helaas voor hem en de Udense aanhang is hij oog in oog met doelman Akkermans niet rustig genoeg en ziet zijn inzet gekeerd worden.

Enkele minuten later is het weer UDI dat de kansen heeft. Vanaf de rechterflank komt van Veen in balbezit en waar iedereen denkt aan een actie buitenom schiet hij onverwachts met links en die inzet spat op de lat uiteen. UDI zet dan druk en krijgt binnen een minuut enkele mogelijkheden waarbij de laatste inzet van Wolf net naast het Dongense doel gaat. Voor Dongen is dat het sein om echt de aanval te gaan zoeken en in de laatste minuten voor rust wordt het ook echt gevaarlijk. Eerst is er een actie van Daan Poelmans waar UDI-doelman van Hoeij nog goed op kan reageren en de inzet prima keert. Vervolgens maakt Fatih Kamaci een actie waarbij hij nadrukkelijk op zoek is naar een overtreding en vlot naar de grond gaat in de zestien meter. Scheidsrechter van Os, die niet altijd consequent floot, kende geen pardon en gaf de middenvelder van Dongen geel voor een schwalbe. De motivatie bij Dongen was echter enorm en een doelpunt kon eigenlijk niet meer uitblijven. De ene na de andere bal werd hoog voor het doel gebracht in de hoop dat Jeroen Nagel voor gevaar kon zorgen. Ruim in de extra tijd wordt Dongen beloond al heeft het daar wel een kleine duwfout voor nodig. Bij een lange bal is het aanvoerder Dennis Amkreutz die aan de tweede paal zijn tegenstander de Ruijter een licht duwtje geeft en vervolgens de 1-1 gelijkmaker binnen kopt. Qua kansen is die gelijkmaker niet verdiend maar Dongen gaf de volle 100% en wilde echt winnen zodat een gelijkspel met rust nog niet eens onterecht genoemd kon worden.

Na de rust komen twee ongewijzigde ploegen op het veld. Vanaf de aftrap is echter wel duidelijk dat Dongen de lijn van vlak voor rust wil doorzetten en de druk vooruit wordt al snel groot. Vooral op rechts is het jongeling Robert Mutzers die van zich doet spreken. In de eerste helft viel hij nog niet echt op maar de tweede helft zorgt hij voor veel druk en snelheid. Vier minuten na de hervatting is het diezelfde Mutzers die een prima actie heeft op rechts en de bal hard laag voorzet waar spits Nagel alleen maar tegen de bal aan hoeft te lopen om de 2-1 te scoren. UDI heeft het dan even lastig maar herpakt zich en krijgt weer een prima kans wanneer van Veen vanaf twintig meter uithaalt en de bal rakelings aan de verkeerde kant van de paal voorbij gaat. Trainer Bas Gösgens gaat dan offensief wisselen en brengt aanvaller van Zuidam voor centrumverdediger van de Meulenhof. Het is diezelfde van Zuidam die na een minuut of acht een goede kans krijgt wanneer Tim Wolf teruglegt en hij kan uithalen. Doelman Akkermans staat echter op zijn post en keert met enige moeite de inzet. Bij UDI komen dan nog meer offensieve wissels met de inbreng van Vissers en Tuithof voor van Dijk en Wolf zodat men achterin een op een speelt en met zes offensieve mensen tracht de gelijkmaker te forceren. Helaas ziet het er allemaal tamelijk ongecontroleerd uit en komen er nauwelijks echte kansen uit de aanvalspogingen. Dongen beperkt zich nu nadrukkelijk tot verdedigen en gokt op de counter. De thuisclub krijgt ook nog prima kansen met uitvallen via Fatih Kamaci (2x) en een kopbal van Jeroen Nagel maar gescoord wordt er niet meer. Na het laatste fluitsignaal is Dongen uiteraard dolgelukkig want dit zijn belangrijke punten om weg te komen van de plaatsen voor nacompetitie. UDI kan de derde plek nu definitief vergeten en zal zich de komende twee weken vol moeten richten op de wedstrijden tegen Venray (uit) en Groene Ster (thuis) waar de strijd om de derde periode van belang is. Twee winstpartijen zouden de derde periode opleveren en daarmee nog een toetje in deze competitie.

UDI: Thijs van Hoeij, Thijmen de Ruijter, Nick van Dijk (72. Johan Vissers), Giovanni Henskens, Mark van de Meulenhof (56. Michiel van Zuidam), Robin van Cuijk, Joep van Geelkerken, Bas van den Berk, Mourad Maamar, Kevin van Veen en Tim Wolf (74. Anwar Tuithof).