ProgrammaUitslagenTrainingenAfgelastingen
UDI19
CSU

Schoolvoetbal, iets leukers bestaat niet!

schoolvoetbal-bitswijkschoolAl vele jaren het schoolvoetbaltoernooi gehouden op het sportpark Parkzicht in Uden. Onlangs verscheen er een mooi stuk geschreven door een van onze redacteuren in ons clubblad De Voorzet. Hieronder kunt u het artikel lezen.

Schoolvoetbal, iets leukers bestaat niet!

Op 3 woensdagmiddagen in april zullen zo'n 1000 basisschoolkinderen, zowel jongens als meisjes, zich heerlijk uitleven op de velden van UDI'19. Op zo'n 25 scholen in Uden en omliggende dorpen neemt de spanning toe naarmate de toernooidatum nadert.

 schoolvoetbal-bitswijkschool

Geschiedenis

schoolvoetbal-petrusschoolDit jaar wordt het schoolvoetbaltoernooi voor de 59ste keer georganiseerd, ja u leest het goed, al voor de 59ste keer. Zou dhr. Henk Klösters in 1957 ooit hebben kunnen denken dat zijn idee om een wedstrijd tussen de twee Udense jongensscholen te laten spelen zou uitgroeien tot het supertoernooi dat het heden ten dage is geworden? Mister Klösters, hoofd van de Piusschool, regelde toentertijd een wedstrijd tegen de enige andere Udense jongensschool, de Petrusschool. Er werd gespeeld op een veldje in de Burgemeester Buskenstraat. Het schoolvoetbal was geboren, De plaats Uden groeide in de 60er jaren en dus kwamen er meer scholen. Ook de scholen uit Volkel en Odiliapeel gingen zich mengen in de strijd en later voegde ook Erp zich bij de deelnemers.

schoolvoetbal-leraren-petrusschoolHoe trots was je als je voor je school mee mocht doen aan dit voetbaltoernooi. Doordat het aantal teams maar bleef groeien moest een 2e speeldag ingepast worden in het programma. De organisatie berustte in die tijd bij een aantal voetbalgekke onderwijzers. In de jaren 60 werd ook begonnen met het spelen van een wedstrijd tussen onderwijzers van Udense scholen tegen leerkrachten van de buiten-Udense scholen. Deze wedstrijd stond beter bekend als Uje tegen De rest van de wereld. In de jaren 90 verdween deze wedstrijd van het programma.

Stichting Schoolsport Uden

schoolvoetbal-sint-jozefschool-groep-8In de jaren 90 nam de Stichting Schoolsport Uden de organisatie van het schoolvoetbaltoernooi in handen. Het voetballen met zeventallen op een half voetbalveld deed haar intrede ook bij het schoolvoetbal. Het toernooi kreeg een 'internationaal tintje', omdat de Islamitische basisschool Bedir ging deelnemen. In 1996 gingen ook de meiden zich mengen in het schoolvoetbal. De eerste keer waren er 3 deelnemende teams, het jaar daarop 5, maar toen was het hek van de dam. Het meidenvoetbal won steeds meer aan populariteit en tegenwoordig is het aantal deelnemende meidenteams net zo groot als het aantal jongensteams.

De organisatie was genoodzaakt weer een extra speeldag toe te voegen, zodat alle deelnemende jongens en meiden voldoende aan hun trekken kwamen. Tegenwoordig zijn er dus 3 speeldagen; een dag voor de elftallen op hele velden, een dag voor zeventallen op halve velden en tot slot de altijd gezellige meidendag, waarop ook wordt gespeeld op halve velden. Natuurlijk zijn dit jaar weer alle Udense scholen van de partij, maar ook scholen uit Volkel, Odiliapeel, Zeeland, Nistelrode, Boekel en Handel komen graag naar Uden om een potje te voetballen op de velden van UDI'19. Al jarenlang wordt gebruik gemaakt van de accommodatie van deze voetbalvereniging. Met haar vele speelvelden en kleedkamers is het de ideale plek om zoveel kinderen tegelijk een heerlijke voetbalmiddag te bezorgen.

Het PROGRAMMA voor 2015 ziet er als volgt uit:

  • woensdag 8 april:  Jongens elftallen
  • woensdag 15 april: Meidendag     
  • woensdag 22 april: Jongens zeventallen

schoolvoetbal-de-wizzert-zeeland-winnaar12

Elke speeldag wordt om 13.15 uur gestart met de eerste wedstrijden. Rond de klok van 17.00 uur is het tijd voor de finales. U wordt van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen op ons schoolvoetbaltoernooi, het is zeker de moeite waard!

Namens de Stichting Schoolsport Uden,
Kees van der Wijst

Deel dit artikel

Deze site is ontwikkeld door ID and more.

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer info op Cookies en Disclaimer.