UDI vloert ook koploper Dongen (2-3)

UDI maakte vandaag korte metten met de sterk geachte Dongense ploeg. In de eerste helft kregen beide teams kansen maar was UDI de slimste ploeg. Na de rust was UDI de betere ploeg en liep het uit naar een dik verdiende 0-3 voorsprong. De beide tegendoelpunten diep in blessuretijd waren er enkel voor de statistieken. De Udenaren mengen zich nu nadrukkelijk in de strijd om de titel in de hoofdklasse B waar met nog twee duels te gaan nog vijf ploegen kans maken op de titel.

De Udense ploeg begon vandaag met dezelfde basis-elf als afgelopen week uit bij Gemert. Ook nu koos trainer Bas Gösgens voor een centrum met Hofmeijer en Sam-Anpong centraal achterin en de Ruijter en Smits op de flanken. Ook vandaag bleek dit een juiste keuze want spits de Bont had het extreem lastig tegen de fel verdedigende Udenaren en ook via de flanken (normaal een sterk wapen van de Dongense ploeg) kwam niet veel gevaar. Het was trouwens lekker druk langs de lijn in Dongen waar naar schatting zo'n duizend bezoekers een plekje hadden weten te vinden met bovendien ook weer eens heel veel bezoekers uit Uden die meegekomen waren om de tricolores aan te moedigen. De wedstrijd begon met kansjes voor beide teams via Wassenberg en Rosalia. De eerste grote kans is voor Dongen wanneer Hofmeijer het een van de spaarzame keren aflegt tegen de Bont en de bal via combinaties uiteindelijk binnen de zestien voor de voeten valt van Koenen maar die heeft teveel moeite om de bal voor het goede been te leggen en zijn inzet wordt geblokt.

In de tegenstoot is UDI dodelijk effectief wanneer de bal wordt ingespeeld op Wolf die zijn directe tegenstander Paul van Zon een hele lastige middag bezorgde. Wolf passeert de Dongenaar en geeft een lage voorzet aan de eerste paal waar Wassenberg de 0-1 binnen tikt. In plaats van 1-0 voor de gastheren is het UDI dat binnen dertig seconden aan de andere kant de voorsprong neemt. UDI houdt dan het betere van het spel en krijgt via Wassenberg nog een kansje. Vervolgens is het wederom Wolf die als een sneltrein voorbij de Dongense achterhoede dendert en teruglegt op Bart van Schijndel die zijn goede poging gekeerd ziet worden. Enkele minuten voor de rust is er even een onachtzaamheid in de Udense defensie en lijkt Mutzers te gaan scoren maar oog in oog met doelman Vialle is het de laatste die ongelooflijk koel blijft en de inzet pareert. Even later nog een goede actie van de Udense invaller-doelman, waarvan we bijna vergeten dat het gewoon een A-junior is, wanneer hij een vrije trap van Paul van Zon tot hoekschop weet te werken.

Na de rust hoopt het thuispubliek op meer daden van de thuisploeg maar vanaf het beginsignaal zijn het de Udenaren die zich laten zien. De hele Udense voorhoede is een ware plaag voor de Dongenaren met Wassenberg die sleurt en vrijwel elk duel wint. Wolf gebruikt zijn snelheid en ook van Zuidam laat zich aan de linkerzijde steeds meer zien ondersteunt door een fel drukzettend Udens middenveld. We zijn pas enkele minuten in de tweede helft wanneer van Zuidam een lange bal krijgt aangespeeld door Smits en hij vanaf de linkerkant zich geen moment bedenkt en direct met links de bal verlengt. De verbouwereerde doelman Kools ziet de bal over zich heen in het doel vliegen (0-2). Dongen raakt dan steeds meer vertwijfeld en zoekt enkel maar met de lange bal via van der Stappen de geblokte spits de Bont. Helaas voor de thuisploeg was UDI in die duels meestal de betere ploeg en kon Dongen geen vuist maken.

Integendeel want de gevaarlijke acties kwamen van de bezoekers. Eerst is het van Zuidam die een snelle counter besluit met een schot naast het doel. Even later is dan alsnog raak wanneer Wolf over rechts weer eens iedereen de baas is en teruglegt op de inlopende van Schijndel. Deze gaat niet voor eigen succes maar ziet de inkomende van Zuidam die de bal aanneemt een man passeert en vervolgens droog in de linker benedenhoek knalt (0-3). De vertwijfelde Dongen-supporters vragen zich af hoe het kan dat men vandaag helemaal niets in te brengen heeft tegen de bezoekers uit Uden. Met nog twaalf minuten op de klok moet de geblesseerde Smits naar de kant en wordt vervangen door Hendriks maar dat is vandaag echt de grote pechvogel want al direct binnen een minuut in het eerste duel moet hij met een blessure aan de knie naar de kant. In de laatste minuten krijgt UDI nog een kans via van Zuidam maar nu redt doelman Kools. In de lange blessuretijd die volgt naar aanleiding van de blessure van Hendriks zakt de concentratie bij de Udense ploeg even weg en scoort Mutzers binnen iets meer dan een minuut nog twee keer maar de overwinning kwam geen enkel moment in gevaar. Voor Dongen betekende deze nederlaag de eerste thuisnederlaag van dit seizoen.

Door deze fraaie overwinning zijn de Udenaren opgeklommen naar de gedeelde tweede plek waar men samen met Gemert op 1 punt staat van koploper TEC en 1 punt voorsprong heeft op Dongen en Blauw Geel'38. Het worden dus twee extreem spannende slotronden in de Hoofdklasse B waar bovenin nog niets beslist is en ook de strijd in de derde periode nog veel strijd kan opleveren. UDI speelt zondag thuis tegen OSS'20 en zal dus moeten winnen wil men de druk op de toppositie blijven houden.

UDI: Brian Vialle, Thijmen de Ruijter,  Ritchie-Sam Anpong, Randy Hofmeijer, Dick Smits (78.Tomas Hendriks, 79. Robin Walk), Joep van Geelkerken, Robin van Cuijk, Bart van Schijndel, Tim Wolf, Michiel van Zuidam (89. Nick van Dijk) en Sam Wassenberg.