ProgrammaUitslagenTrainingenAfgelastingen
UDI19
CSU

Terugblik: 25 jaar G-Voetbal bij UDI19

12-10-2015 • Seizoen 2015 2016 | Nieuws

De KNVB organiseert sinds 1986 competities voor voetballers met een beperking en in 1990 was UDI'19 een van de eerste verenigingen in Noord Brabant die begon met G-voetbal onder de bezielende leiding van Bert Dekkers. Wie had toen kunnen denken dat we nu 25 jaar later zoveel mooie momenten zouden hebben beleefd met onze G-voetballers.

G-voetbal start bij KNVB

De KNVB is in Nederland zoals gezegd in 1986 gestart met G-voetbal. Dit voetbal is bedoeld voor mensen die vanwege een lichamelijke en/of verstandelijke en/of sociale beperking belemmerd zijn in hun bewegingsmogelijkheden. De G-categorie staat voor een groep van voetballers die net even meer aandacht nodig heeft en dingen net iets duidelijker en eenvoudiger uitgelegd moet krijgen. Voordat  de G-categorie er was, liep de indeling van de voetbalcategorieën tot en met de F. De F-jes waren de jongste groep. Toen een nieuwe categorie moest worden benoemd, gebeurde dit automatisch met de G. Die G heeft dus van oorsprong niets met gehandicapten te maken.

Start G-voetbal bij UDI

De direct betrokkenen weten nog goed hoe het begon 25 jaar geleden bij UDI'19. De KNVB wilde graag overal in Nederland het G-voetbal van start laten gaan en benaderden toen diverse voetbalverenigingen met het verzoek een G-team te starten. Na de nodige gesprekken en bijeenkomsten met allerlei betrokkenen werd op 1 oktober 1990 het G-voetbal officieel geïntroduceerd bij UDI'19. Daarmee was UDI'19 één van de eerste verenigingen in Noord Brabant met een G-afdeling. Leo van de Burgt (toen jeugdvoorzitter) en Bert Dekkers waren de kartrekkers. De start was zeer voortvarend; het G-team werd na één seizoen voetballen al kampioen! In de 25 jaar die volgden zouden nog veel meer hoogtepunten bereikt worden. In het jaar dat UDI'19 het 75-jarig bestaan vierde, werden allebei de G-teams Brabants Kampioen in hun klasse. Bij terugkeer in Uden ontstond een spontaan feest met onze G-voetballers voorop en dat werd voor menigeen een feest om nooit meer te vergeten. Ook later kon er nog een aantal keren een kampioenschap gevierd worden. Een van de hoogtepunten was ongetwijfeld ook de organisatie van het Brabants Kampioenschap G-voetbal in 1999 bij UDI'19 waar ruim 60 G-teams aan deel namen.

(inter)nationale toernooien

In 2002 werd er voor het eerst deelgenomen aan de Nationale Special Olympics en werd er meteen een gouden plak in de wacht gesleept. Daarna heeft UDI'19 elke twee jaar met veel plezier deelgenomen aan de Nationale Special Olympics, een weekend vol plezier met heel veel andere voetballers en sporters. Verschillende keren kwamen de deelnemende teams met glimmend eremetaal terug naar Uden.

In 2003 heeft een achttal spelers, als Nederlands team deelgenomen aan de Special Olympic World Summergames in Ierland. Na 2 prachtige weken werd de bronzen medaille mee naar Nederland genomen. In datzelfde jaar werd UDI-speler Nico Berlee gekozen in het Nederlands CP-voetbalteam en heeft hij met dit team deelgenomen aan de WK CP-voetbal in Argentinië en later (in 2004) ook nog aan de Paralympics in Athene (Griekenland).

 Gezelligheid

In 2005 werd het 15-jarig bestaan gevierd met een wedstrijd tegen oud-leden en een gezellige avond waarop volop gedart werd. In 2007 won Niek vd Wijst bij het zaaltoernooi in Wijchen voor het G2-team een uitje naar de dierentuin en uiteraard hebben we daar heel erg van genoten. In datzelfde jaar gingen we ook met alle spelers naar een thuiswedstrijd van NEC. In 2010 vierden we het 20-jarig bestaan met een klein feestje. Vanaf 2012 prijkt het logo van Brabant Zorg op onze voetbaltenues. Zo is de vriendschapsband met Huize St Jan ontstaan. De oud-UDInaren komen af en toe een wedstrijd van het G-team supporteren en de G-voetballers zijn al eens wezen trainen in de tuin van Huize St. Jan en op het frietuurtje geweest.

Martien van der Steen-trofee

Net voor het seizoen in 2013 begon overleed G-voetballer Martien van der Steen. Martien was sinds de start van het G-voetbal bij UDI'19 lid en voetbalde als 66 jarige nog elke wedstrijd mee. Omdat de positieve houding van Martien een voorbeeld was voor alle spelers van de G2 hebben we de Man of the Match trofee naar Martien vernoemd. Elke wedstrijd kan een speler van de G2 de trofee verdienen door positief op te vallen. Dat kan zijn door een mooie voorzet, door veel ballen af te pakken, door sportief gedrag, door gezellig te zijn, door zonder vragen anderen te helpen, enz. Wanneer je man-of-the-match wordt mag je de trofee dan een week thuis op de kast zetten en bent dan de wedstrijd erna de aanvoerder! Na de wedstrijd wordt de trofee dan weer aan een ander gegeven.

Zilveren medaille tijdens de Special Olympics in Los Angeles

In de zomer van 2015 mochten 10 voetballers en 3 begeleiders van UDI'19 deelnemen aan de Special Olympics World Games in Los Angeles. Als Team NL vertegenwoordigden ze daar Nederland bij het voetbal. Het jaar er naar toe was heel bijzonder en zat vol prachtige momenten. De tijd in LA en zeker ook de eerste dagen na terugkeer in Nederland waren geweldig. In de finale werd verloren van België maar de zilveren medaille was toch reden voor een geweldig feest. Het motto van de games is 'Changing lives, Changing attitudes' en dat is er bij de spelers van UDI'19 dubbel en dwars uitgehaald. Ook Uden en omgeving heeft afgelopen jaar op een bijzondere manier mee kunnen leven met de avonturen van onze G-voetballers. En hopelijk heeft de media-aandacht daarbij ook bijgedragen aan een positieve kijk van mensen op sporten voor mensen met een verstandelijke beperking.

Genieten van het voetballen en andere activiteiten

Natuurlijk wordt er elke week getraind en een wedstrijd gespeeld in de competitie. Daarnaast zijn er nog heel wat activiteiten waar het G-voetbal van UDI'19 vertegenwoordigd is. Jarenlang werd er door verschillende verenigingen een familie/vriendentoernooi georganiseerd waar fanatiek aan deelgenomen werd. Elk jaar in augustus mogen er twee spelers meedoen met de Betaald Voetbalcoachdag in Barendrecht. Met andere G-spelers uit Brabant vormen zij dan een team dat geleid wordt door een coach uit het betaald voetbal. Elk seizoen nemen we deel aan verschillende toernooien (onder andere het frikadel-toernooi bij MVC, het vlaaitoernooi in Heeze en het zaaltoernooi met altijd iets bijzonders in Wijchen) en het SCU Kerstzaalvoetbal-toernooi van UDI'19. En daarnaast gaan we dan bijvoorbeeld nog beugelen, bowlen, darten, uit eten en gezellige feestjes vieren.

G-voetbal is heel erg leuk

In de afgelopen 25 jaar zijn er heel wat voetballers en voetbalsters op hun eigen wijze met veel plezier en passie lid geweest van het G-voetbal van UDI'19. Anno 2015 bestaat uit G-voetbal uit 22 leden van 18 jaar t/m 56 jaar. Een stel prachtige mannen en één vrouw die elke week hun beste beentje voor zetten.

Thom, een van de voetballers van nu vertelt het zo: In 2010 heb ik een grote stap in mijn leven gemaakt. Ik ben lid geworden van het G-team van UDI'19. Ik voetbalde toen al een aantal jaren in een regulier team, maar daar zat ik veel op de reservebank. Net als iedereen wil ik graag op het veld staan en mijn steentje bijdragen aan het team. Steeds reserve zorgde ervoor dat ik geen zin meer had in de wedstrijden. Ik heb me afgemeld bij de club en heb een paar maanden niks gedaan. Ik hoorde toen wel van het G-team van UDI, maar ik dacht dat dat niks voor mij zou zijn. Omdat ik zo graag wilde voetballen, ben ik toch een keer gaan kijken. Het bleken twee hartstikke leuke teams en zo ben ik lid geworden van het G-team van UDI'19.  Dit was een van de beste keuzes in mijn leven tot nu toe.  Sinds ik bij UDI'19 zit heb ik al zo veel leuke dingen meegemaakt. En ik heb ook nieuwe vrienden gemaakt!

Het blijkt lastig om juist deze doelgroep, jongeren die relatief zelfstandig wonen en werken, maar bij de reguliere sporten net buiten de boot vallen, te benaderen. Wij hopen dat het verhaal van Thom lezers stimuleert om voetballers die niet fijn kunnen voetballen in een regulier team over de streep te trekken om eens te komen kijken! We zijn elke woensdagavond van 18.45 uur tot 20.30 uur bij UDI'19 te vinden.

Tijd voor een feestje op 24 oktober

Uiteraard laten we 25 jaar G-voetbal bij UDI niet zomaar voorbij gaan. Uiteindelijk hebben we ook niet lang na hoeven te denken hoe we dit jubileum zouden gaan vieren. We hebben een aantal bevriende verenigingen uit de regio uitgenodigd om samen met ons op zaterdag 24 oktober een feestje te bouwen. We beginnen sportief met een klein toernooi waarna we gezamenlijk een hapje eten. Vervolgens is er een officieel moment met enkele korte toespraken. Daarna is het tijd voor een echt feestje met live-muziek (zie binnenkort het nieuwsitem hierover op de site).

Deel dit artikel

Deze site is ontwikkeld door ID and more.

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer info op Cookies en Disclaimer.