Gelijkspel in Sneek houdt deur naar derde divisie open voor UDI (2-2)

Zowel SWZ Sneek als UDI lieten vandaag de nodige defensieve missers noteren. Het was mede aan een aantal sterke reddingen van doelman Sander Maas te danken dat UDI met 1-1 de rust in ging. Na de rust werd UDI sterker maar kwam het door weifelend verdedigen wederom op achterstand. Het was echter Johan Vissers die vijf minuten voor tijd goed werd aangespeeld en oog in oog met de doelman van SWZ geen fout maakte en de royaal aanwezige UDI-aanhang liet juichen. Wanneer men volgende week net wat scherper verdedigd liggen er voldoende kansen om het thuisduel tegen SWZ te winnen en zich daarmee te plaatsen voor de derde divisie.

Vandaag stond voor UDI de verrre reis naar Sneek op het programma. In het tweeluik richting de derde divisie moest worden aangetreden tegen SWZ Boso Sneek welke 15e was geeindigd in de Topklasse zondag. De Udense ploeg was s'ochtend al op tijd vertrokken en onderbrak de reis voor een kleine lunch en de wedstrijdbespreking in een hotel langs de route. In het kielzog van de spelersbus gingen vandaag twee supportersbussen ook richting Sneek. Door de mooie geste van Roland de Laak van Jumbo de Laak aan de Drossaard konden de UDI-leden gratis mee om het eerste team te steunen. In totaal ruim 200 Udenaren waren op eigen gelegenheid danwel met de bussen naar Sneek afgereisd. Voor de thuisclub een bijzondere gebeurtenis want regelmatig ziet men niet meer dan 50 betalende toeschouwers voorbij de kassa komen.

Bij UDI ontbrak de Ruijter vanwege een blessure waardoor Bollen op de rechtsachter positie kwam te spelen. Voorin kreeg Johan Vissers de voorkeur om vanaf links te starten. UDI had in het begin erg veel moeite met het kunstgrasveld waar de ballen vaak erg hoog omhoog kwamen na een stuit. Ook de wind die vrijwel in de lengterichting over het veld stond maakte het voetbal niet gemakkelijk. Het eerste gevaar kwam van de thuisclub via open kansen voor Freerk de Jong en Wesley Tankink maar beide keren kon UDI-doelman Sander Maas uitstekend redding brengen. UDI krijgt dan kleine kansjes via Wolf en Vissers maar echt gevaarlijk wordt de ploeg nog niet. Het is vooral SWZ dat aan de bal is maar evenals bij de Udense ploeg worden er verdedigend links en rechts nogal wat foutjes gemaakt. SWZ is wel iets feller op de bal en is duidelijk beter gewend aan de opspringende ballen waar de Udense middenvelders en verdedigers toch aantoonbaar moeite mee hebben. Na balverlies komen er kansen voor Jarjour en Derguti maar het vizier van de Snekenaren staat niet helemaal op scherp. Zo'n tien minuten voor de rust komt de thuisploeg uit het niets op voorsprong. Een vrije trap komt gedragen door de wind hoog voor het Udense doel en lijkt een eenvoudige vangbal voor doelman Maas maar dan valt de bal uit zijn handen naar beneden en rolt via het been van Freerk de Jong het doel in (1-0). De Udense doelman is zich bewust van zijn fout maar laat later in de wedstrijd met een aantal weergaloze reddingen ook zijn klasse zien. Het doelpunt van Sneek lijkt UDI definitief het zetje te geven om meer aan te vallen en al binnen enkele minuten is het raak. Wassenberg wordt op links aangespeeld en met een sublieme aanname snelt hij ineens voorbij zijn verdediger. Zijn lage voorzet wordt vervolgens door de inlopende Wolf koeltjes binnen gewerkt en daarmee is de stand weer gelijk.

Na de pauze krijgt UDI de wind in de rug en dan krijgt SWZ het lastiger om het spel op te bouwen. UDI gaat beter spelen al moet het alert zijn op de tegenstoot van de thuisploeg. Sean de Ruiter krijgt ondermeer een goede kans maar UDI-doelman Sander Maas weet met een uitstekende redding een doelpunt te voorkomen. Net wanneer UDI steeds maar richting het doel van SWZ gaat spelen wordt er achterin weer een foutje gemaakt waarbij Derguti op avontuur kan en zijn voorzet wordt door Freerk de Jong goed afgemaakt. Een domper voor de Udense ploeg welke bovendien dan ook Bollen en van DIjk beiden geblesseerd ziet afhaken. Met Walk en Wijdeven komen twee jongelingen het veld in en zorgt vooral Wijdeven voor de nodige dreiging en diepgang op rechts. Dat UDI alert moet zijn blijkt even later wanneer Huitema vanuit het niets een kans krijgt maar wederom kan Maas met een katachtige reflex de bal uit de benedenhoek tikken.

SWZ wordt dan terug gedrongen en heeft veel moeite met de Udenaren. Een mooie aanval die vanaf rechts over drie schijven via van Geelkerken voor de voeten van Vissers beland wordt nog gered door doelman van der Meulen. Toch lijkt het een kwestie van tijd voordat UDI gaat scoren. Eerst is er een kopbal van Dick Smits die vlak naast gaat en ook Wassenberg is nog gevaarlijk met een schot. Het beslissende moment komt echter van de voet van Lars van Geelkerken die met een afgemeten pass Johan Vissers op rechts wegstuurt. De ervaren man controleert de bal en snelt op het doel van Sneek af. Oog in oog met doelman van der Meulen blijft hij ijzig koel en schiet de bal in de rechter benedenhoek (2-2). Daarmee haalt UDI door hard werken een mooi resultaat in Sneek en bovendien is dit een prima uitgangspositie voor de wedstrijd volgende week in Uden waarbij de winnaar zich plaatst voor de derde divisie. Mocht het duel volgende week gelijk eindigen (ongeacht het aantal doelpunten) wordt er verlengd en zonodig penalties genomen.

UDI: Sander Maas, Koen Bollen (68. Frank Wijdeven), Randy Hofmeijer, Nick van Dijk (68. Robin Walk), Dick Smits, Lars van Geelkerken, Robin van Cuijk, Joep van Geelkerken, Tim Wolf, Sam Wassenberg en Johan Vissers (89. Raoul Oomen).

De beelden gemaakt door Sneek TV (vanaf 2:00):