Bijzonder jubileum voor Bert Dekkers: 70 jaar lid van UDI?19

Bijzonder jubileum voor Bert Dekkers: 70 jaar lid van UDI’19

Bert Dekkers is al 70 jaar een graag geziene man bij UDI’19. Ondanks dat hij geen functies meer vervuld binnen de club volgt hij het reilen en zeilen van de vereniging nog altijd op de voet.

zaterdag 23 december 2023 2 minuten

Van helpen bij toernooien tot de EHBO verzorgen en van coach tot grensrechter bij UDI’19 1. Je kan het zo gek niet verzinnen of Dekkers hielp mee.

Hij stond aan de wieg van het G-voetbal binnen de vereniging. Na de nodige voorbereidingen lukte het om al snel met twee teams te starten. Een team bestond uit acht spelers met een verstandelijke of motorische handicap. “Een speler had een spastische enkel, maar kon toch voetballen. Hij werd zelfs opgeroepen voor het Nederlandse team voor spelers met een spastische enkel. Een UDI’19-speler mocht dus voor Nederland in Argentinië voetballen”, vertelt Dekkers met trots. 

Een ander mooi moment voor Dekkers was toen één van de G-teams van UDI’19 een toernooi in Friesland won en Nederland mocht vertegenwoordigen op de special Oympics World Summer Games in Los Angeles in 2015. “Ze werden helemaal uitgerust met nieuwe schoenen en shirt van het Nederlands elftal. Ook de reis werd verzorgd.” Dekkers ging niet mee naar de andere kant van de oceaan, maar kon de gebeurtenissen toch volgen. “De leidster stuurde elke dag een overzicht wat ze gedaan hadden. Dat werd diezelfde dag nog op de UDI’19-website getoond. Wij konden dus elke dag zien wat ze daar uitspookten”, vertelt Dekkers terwijl er een grote glimlach op zijn gezicht verschijnt. 

Bert tijdens de jubilarissenavond

In opkomst

Het G-voetbal startte bij UDI’19 in de jaren’90. “De KNVB zette het in een goed daglicht en vroeg verenigingen na te kijken of zij dit in hun regio konden realiseren. Wij vonden dat we dat konden en zijn er gewoon aan begonnen.”

Wij vonden dat we dat konden en zijn er gewoon aan begonnen

Goede sfeer

De gemoedelijkheid bij wedstrijden vond Dekkers altijd erg mooi. “Ik ging vaak met de teams mee en we moesten weleens in Oss voetballen. Daar had je een mytylschool (een aangepaste school voor kinderen met een lichamelijke handicap, red). De jongens uit Uden gingen daar ook heen. Op het voetbalveld kwamen ze hun Osse vrienden dan weer tegen. Dat was zo spontaan. Alsof ze elkaar de hele week nog niet gezien hadden. Dat was heel leuk. Tijdens het voetballen waren ze erg voorzichtig voor elkaar.”

Mededelingenblad 

Tegenwoordig kijken we via Whatsapp of de website hoe laat een wedstrijd bij UDI’19 begint. Dat was vroeger wel anders. Dekkers hielp mee met maken van het mededelingenblad. “Elke week brachten wij dat uit. Daar stond het hele programma in voor de vereniging. Soms benoemden we nog jubilea van mensen en nieuwe leden.”

Elke week werd het blad bij de leden thuis bezorgd. “Ik geloof dat we toen aan 1500 exemplaren zaten. De familie van de Wijst regelde dat allemaal. Bijvoorbeeld de looplijsten voor de jeugd. Elk UDI-19-lid kreeg een wekelijks mededelingenblad bezorgd.”

Archief begonnen

Om alles in goede banen te leiden met het blad, volgde Dekkers een bestuurskader cursus. Daar merkte hij op dat UDI’19 nog geen archief had. “Ik vond dat vreemd. Daarom ben ik er zelf aan begonnen.”

Hij hield bijvoorbeeld bij welke vrijwilligers wanneer waren begonnen bij de club en wat ze deden. Dat waren er meer dan 300. Door het archief kan goed bijgehouden worden wanneer bijvoorbeeld een jubileum is. 

Nu is Dekkers, geboren in 1935, dus zelf aan de beurt. Hij behoort tot een select clubje dat 70 jaar lid is van onze vereniging. Dekkers woont al 10 jaar bij Huize Sint Jan. Nog altijd kan hij goed overweg met de laptop en zijn tablet waardoor hij precies weet wat er speelt bij UDI’19. 

Wat vind je van het artikel?

Jouw mening is belangrijk voor ons.

Deze site is ontwikkeld door ID and more.

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer info op Cookies en Disclaimer.