Terugblik op Easter Open door de ogen van de scheidsrechters

Terugblik op Easter Open door de ogen van de scheidsrechters

Het sportpark van UDI’19 was afgelopen Pasen opnieuw het decor van de Easter Open. Vele teams uit binnen- en buitenland vertoonden in Uden hun voetbalkunsten. Ook UDI’19-leden droegen hun steentje bij. Jan van Asseldonk en Senna Kuiters, speler bij O16-1, waren allebei scheidsrechter op het toernooi.

zaterdag 13 april 2024 3 minuten

Jan en Senna, waarom wilden jullie fluiten op Easter Open?

Jan: “Ik wil graag bijdragen aan een groot evenement met vele nationale en internationale ouders en spelers. De spelers waren gemotiveerd en leerden hun leiding en ouders aan de zijlijn respectvol te zijn. Ook probeer ik mezelf beter te maken. Net als spelers willen arbiters ook goed presteren.”

Senna: “Er werd gevraagd aan mij of ik dat durfde. Samen met een andere jongen heb ik toen ja gezegd. Daarvoor had ik nog nooit gefloten bij UDI’19. Ik had niet echt spanning, maar het was wel een bijzondere ervaring.” 

Wat waren de mooiste wedstrijden?

Senna: “We begonnen eerst met het fluiten van de wedstrijden in de groep. Toen kwamen de kruisfinales. Een kwartiertje van te voren kreeg ik te horen dat ik de finale mocht doen. Dat was wel bijzonder. Het was de finale tussen Soccer Boys en Football Development Schools.”

Jan: “Voor mij was dat de finale tussen twee Engelse teams, gewonnen via penalty’s door Luton Town. Ik was assistent-scheidsrechter. Er werd gespeeld met hoge intensiteit, sportief op het scherpst van de snede.”

Hoe was het om in het Engels te communiceren? 

Senna: “Daar had ik helemaal geen moeite mee. Het ging me goed af. Ik wist wat ik moest zeggen dus dat was wel fijn.”

Jan: “Dat was leuk. Spelers die je met ‘ref’ intensief proberen te overtuigen van hun mening. Mooi is dat. Soms zoek je naar de juiste worden, maar dat maakt het leuk. Je lijkt wel een UEFA-referee hoorde ik soms voorbijkomen.”

Reageren Nederlandse ouders anders dan de ouders van de buitenlandse teams? 

Jan: “Je haalt er wel de Nederlanders, Denen en Engelsen uit. Met veel plezier heb ik kennis gemaakt met Schotse ouders. Die boden me een biertje aan, terwijl ik ze niet floot. Zoals bij elke nationaliteit heb je rustige en respectvolle ouders en ook bij beiden de andere categorie.”

Hoe bereid je je voor op de Easter Open? 

Jan: “Ik kijk naar de intensiteit van het spel en de sportiviteit. Daar probeer ik de juiste balans in te vinden tussen bescherming van vaardige spelers en bevorderen van weerbaarheid van spelers.”

Is het vol te houden al die wedstrijden achter elkaar? 

Jan: “Zolang de wedstrijden vol intensiteit zijn, blijf je in de flow. Bij inspiratieloos voetbal na meerder wedstrijden moet je jezelf wel bewust in actie houden, anders voel je de verzuring. Ook zorg ik dat ik voldoende vocht en eiwitten binnen krijg. Natuurlijk een warming-up en cooling-down. Ook drink ik geen alcohol en eet geen zware maaltijden.”

Jan van Asseldonk (links) als assistent-scheidsrechter

Wat vind je van het artikel?

Jouw mening is belangrijk voor ons.

Deze site is ontwikkeld door ID and more.

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer info op Cookies en Disclaimer.